Uden

Welkom bij Groei & Bloei
Uden

Uitgelicht

De oogst

Een lied: 'Altijd bonen ... '

Meer

Lang leve de zomer.

Zomerervaringen van leden ...

Meer

Augustuskalender

Wat te doen in de tuin ...

Meer

Waar kunnen heen in de maand augustus? Zie Groeninfo > Eropuit

Lang leve de zomer ...   zie Groeninfo.   Wie levert er een mooi zomerfoto? Mail

 

 

WELKOM DOOR DE VOORZITTER                                                                             juni  2020

In deze onwerkelijke tijd waar het in de media, op straat en bij ieder contact met mensen heel vaak over de coronaperikelen gaat toch een nieuwsbrief. Hopelijk zijn onze leden en hun familie niet erg getroffen door het virus. Nu het wat stabieler wordt is er de hoop dat we over de grootste piek zijn. We kunnen het heel lang hebben over wat we allemaal moeten missen maar in deze nieuwsbrief hoop ik toch wat positieve impulsen te geven.

Terwijl de wereld leek stil te staan was het mooi om te zien dat de natuur, ondanks alles, gewoon zijn gang gaat. De tuin die weer tot leven kwam in het voorjaar. Allerlei planten die weer te voorschijn kwamen en die je met de dag ziet groeien.

Omdat contacten met familie en vrienden noodgedwongen  op een laag pitje  staan is er tijd om de mooie kanten van de natuur beter te waarderen en extra te genieten van je tuin. Natuurlijk moest er ook het nodige werk verzet worden zoals het snoeien, vaste planten werden gescheurd of verplaatst, borders werden nagekeken. Het gazon wat  bemest of geverticuteerd moest worden. Daar kwam nog bij dat het in april en begin mei al zo droog was, dat er nog nooit zo vroeg in het jaar beregend moest worden.

Ik betrap me erop dat ik in de afgelopen maanden veel meer met de tuin bezig ben dan voorheen. Bijna dagelijks maak ik wel een rondje langs de borders, coniferen, bloeiende heesters en sierbollen en de snelgroeiende erfbeplanting.
Wat 's morgens opvalt zijn de vele geluiden van de diverse vogels in de tuin. Merels zijn na de ziekte weer terug en koolmeesjes hebben hun beschermde huisjes verlaten. Een boomklever die achter het venster zijn onderkomen had gezocht heeft voor nieuw leven gezorgd. Jonge roodborstjes wisten in het begin nog niet hoe het was om te vliegen, een prachtig gezicht.
Ook verblijven er in de houtwal enkele egels.

Zoals jullie weten heeft onze afdeling ook een hele mooie website, welke wordt beheert door Diny Tielemans. Het is zeker een aanrader om hierop regelmatig een kijkje te nemen. Er staat veel informatie over moes tuinieren en andere activiteiten die met Groei & Bloei te maken hebben. Heel interessant!

Omdat onze geplande activiteiten tot september geen doorgang kunnen vinden is het daarom wel leuk als onze leden b.v. mooie foto`s maken van hun tuin, van bloemschikken of van iets wat je in de tuin gemaakt of veranderd hebt. Ook als men nog leuke tips of weetjes heeft, kan dit op onze website geplaatst worden. Je kunt dit rechtstreeks sturen naar: dinytielemans(at)hotmail.com. Dan komt het helemaal goed. Op deze manier kunnen we toch nog contact houden met elkaar.

De laatste maanden maken Lia en ik vaak een rondje door de vele natuur in onze omgeving. De Bedafse bergen met de  verstuivingen, de Maashorst, de Breukrand, het Leijgraaf dal en de natuur op de oude spoorlijn, er is zoveel te bewonderen. Steeds meer zie je dat bij land- en tuinbouwbedrijven hun eigen streekproducten worden aangeprezen. Aardbeien, eieren, aardappels en eigengemaakte vla en yoghurt zijn in een rondje Uden te vinden. Een goede reden dus om de fiets te pakken en jezelf te verwennen met deze heerlijke streekproducten. Er zijn ook buiten Uden vast genoeg van deze bedrijven te vinden.

Ik hoop dat iedereen, zeker in deze periode, het mooie van de tuin en de natuur weet te waarderen en te bewonderen. De zon gaat weer schijnen en hopelijk ziet iedereen weer een lichtpuntje aan de horizon.
Tot slot wens ik alle leden, familie en bekenden een fijne zomer. Met wat improviseren wordt het vast mooi.
Nico Rovers, voorzitter

Tuinlog

30 Jul

Veris-lente

Volkstuin week 31 2020

30 Jul

Anneke Duyvesteijn

De buitenorangerie - Blik op de Tuin no. 965 week...

Meer

Agenda

22 aug

Excursie naar de Tuinen van Demen

Aanvang: 10 uur. Meer info: t.z.t.

Meer