Maashorst

Tuin van familie Willems

Februari 2016.
De eerste tuin die we gaan bekijken in het kader van 'Blij met je tuin?' is de tuin van familie Willems.
Familie Willems wil hun tuin anders gaan aankleden. Op het gazon wordt niet meer gevoetbald en de tuin moet onderhoudsvriendelijk worden. Kortom, hij voldoet niet meer aan de huidige eisen van de familie. (foto 1.) Wie een onderhoudsvriendelijke tuin wil, zal bij het ontwerp of aanpassing van de tuin hiermee rekening moeten hoeden.
De functie van deze tuin moet behouden blijven, namelijk: ontspanning en gezelligheid
.

Voldoet de tuin nog aan je wensen? Hierbij stel je jezelf o.a. de volgende vragen:

Hoe wil je de tuin nu gaan gebruiken?
Welke terrassen gebruik je en welke niet. Waar laat je de kliko? Ben je tevreden met de plek die hij nu heeft? Heb je  geen behoefte meer aan gazon, hoe kun je deze ruimte dan gaan invullen? Bijvoorbeeld met een bloemenweide, snelgroeiende bodembedekker of toch maar kunstgras? Wil je veel vogels en/of vlinders aantrekken, of wil je feestjes geven in de tuin, of wil je water in de tuin....

Welke sfeer vindt je leuk?
Dit kan in de loop der jaren veranderd zijn. Je kunt hiervoor een moodboard maken!

Heeft de tuin vanuit de woning ook een mooi aanzicht?
Maak zichtlijnen vanuit de woning de tuin in. Dit kan door op het einde van een zichtlijn  (vanuit de schuifdeur of andere plek in de woning waar vandaan je vaak naar buiten kijkt) een accent, mooie heester, boom of kunstwerk te plaatsen. (foto 2.) 

Hoe ziet je tuin eruit in de winter?
Denk aan het versterken van de structuur van de tuin. (foto 3.) Gebruik hiervoor: hagen en constructies zoals pergola's en muurtjes, maar ook groen blijvende beplanting of heesters met een accent. Hiermee kun je ook leuke (verborgen) intieme plekjes creëren.

Waar moet je aan denken bij een onderhoudsvriendelijke tuin:

Bij een tuin van dit formaat kun je dichtbij de woning/terras, meer vaste planten gebruiken en verder van de woning af (nabij bol Catalpa en Mores  Mombicus)  sierheesters in een snel dicht groeiende bodembedekking. Op deze manier heb je het onderhoudsniveau verdeeld.

Ik merk op dat, in de achtertuin, veel bestrating aanwezig is, vooral aan de woning. Ga na waar je het liefst in de tuin zit (zon/schaduw/beide). Waarschijnlijk heb je deze hoeveelheid bestrating niet allemaal nodig en kan een deel in gebruik genomen worden als border. Het voordeel hierbij is dat je  een mooier uitzicht vanuit de woning krijgt. Want ... bestrating vergt ook onderhoud! 

Veel mensen hebben de neiging om veel verschillende soorten vaste planten te combineren in één plantvak. Voor de overzichtelijkheid én het onderhoud is het beter uit te gaan van grotere plantvakken van één soort, of verdeel een mix van vijf à zes soorten over een veel grotere oppervlakte. (foto 4.)

Op de foto ziet u een bodembedekker van Waldsteinia ternata (gele aardbei), het siergras Carex morrowii (Japanse zegge) en heesters Amalanchier Lamarkii (Krentenboompje).

Kies vaste planten die niet snel groeien en die sterk (minder ziektegevoelig) zijn. Gebruik beplanting die je niet hoeft op te binden en hagen die maar 1 á 2 x per jaar geknipt hoeven te worden, zoals onder andere de coniferenhaag, de haagbeuk e.d..

Eenjarigen geven veel kleur, maar zijn veel bewerkelijker dan vaste planten met bloemen. Kies de juiste soorten voor de grondsoort en standplaats bij jou in de tuin.

Gebruik potten op plaatsen waar ze een toegevoegde waarde hebben. Een pot of plantenbak brengt meer werk met zich mee dan u denkt. De aanplant, de bemesting, het weghalen van de uitgebloeide bloemen, het water geven en wellicht na de winter weer het vervangen van de potgrond. Allemaal zaken die steeds terugkomen.

Kies een boom die past bij het formaat en onderhoud van uw tuin. Kies je bijvoorbeeld voor vormbomen en snoei je deze op tijd dan hoef je minder blad te ruimen. Vormbomen hebben bij aanschaf een vaste stamhoogte, ze worden niet hoger.    

Gazon geeft rust in de tuin. Door het gazon op te sluiten met een randje verharding, wordt het maaien veel minder bewerkelijk. Het knippen van de gazonranden hoeft dan minder vaak te gebeuren. Je kunt uiteraard ook kiezen voor kunstgras of een maairobot.
Op deze foto (5.) zie je een randje tegels langs het gazon.   

Meer bestrating toepassen is geen optie. Bestrating heeft ook onderhoud nodig. Het vrijhouden van onkruid is een lastig werkje en ook de mosaanslag verwijderen is niet leuk. Er zijn zeker middeltjes in de handel die hiermee afrekenen. Maar deze werken vaak niet lang en zijn kostbaar.

Een groter formaat bestrating geeft minder last van onkruidgroei, vervang de bestrating door tegels. Let wel op! Tegels zijn meestal niet geschikt om te gebruiken op een inrit. Denk bij tegels voor een inrit aan een minimale dikte van de bestrating van 8 cm.

Met een meer toegespitste wensenlijst kan een nieuwe indeling of aankleding gemaakt worden van deze tuin. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit verhaal, vraag het aan Carla: info@carlarovers.nl