Uden

Welkom bij Groei & Bloei
Uden

Uitgelicht

TERUGBLIK 2022-2023 Bloemschikken

De bloemschikcursus is weer van start gegaan, de eerste creaties zijn binnen ...

Meer

Rabo Clubsupport 2022

Nog 2 dagen!!! Leden van Rabo Uden-Veghel kunnen tot en met 27 september Groei & Bloei Uden steunen door mee te doen doen…

Meer

Plantenruilbeurs, 17 sept.

De plantenruilbeurs was weer een succes ...

Meer
  • De herfst is in het land. IVN's in de omgeving organiseren wandelingen waar iedereen welkom is. Zie Groeninfo >  'Eropuit'
  • Er is een nieuwe inheemse plant, Muskuskaasjeskruid, die zichzelf voorstelt. Zie Groeninfo >  'NL bloeit'

Welkom van de voorzitter

Juni, 2022
In het zonnetje zittend, tussen een Mandevilla, Erythrina en een Agapanthus met meer dan 60 bloemknoppen, is het goed toeven achter het huis. Door het groeizame weer met af en toe een buitje hoor je de planten bijna groeien.

Na een extreem voorjaar, waarin tussen half april en 10 mei maar 0,7 millimeter regen viel, is de natuur enigszins aan het opkrabbelen. De combinatie van droogte en nachtvorst in mei zorgde voor lichte paniek bij veel fruittelers. Zelf zal ik maar niet klagen: de enkele kersen die er dit jaar hangen zijn voor de vogels. Deze zomer hoef ik de ladder niet te gebruiken.
Wat ik wel jammer vond is dat de Camillia’s in enkele dagen veranderden van een geweldige bloemenwolk naar een troosteloze aanblik. Maar ja, dit is het risico van elke tuinliefhebber. Waar ik moeite mee heb is dat bouwmarkten, al begin april volop zomergoed en kuipplanten aanbieden. Veelal onwetende mensen, die geen geduld hebben om te wachten tot de ijsheiligen, kopen dit direct. Vaak weten deze mensen totaal niet wanneer de bloeitijd van een plant is! Veelal zijn de planten opgekweekt in kassen en zien er gelikt uit. Eenmaal in de tuin blijkt dat de trotse aankoop al snel verandert in een verlept en onooglijk misbaksel.
Onze eerste activiteit dit jaar was de ruilbeurs. Door alle media-aandacht was de belangstelling erg groot.
De excursie naar de ‘Boergondische tuijn” in St Anthonis was geslaagd. De prachtige tuin gecombineerd met hoogstam fruitbomen was de moeite waard. Daarnaast telen de eigenaren veel biologische vergeten groenten, eetbare bloemen, kruiden, paprika’s en zo’n 150 soorten tomaten. We zijn benieuwd naar de opbrengst van al dat gezonde voedsel!

Het bloemschikseizoen, dat tussen alle coronamaatregels nagenoeg op de gebruikelijke manier werd gehouden, werd beëindigd met een gezellige afsluitavond. Ook wil ik Maria en Lotte heel erg bedanken voor hun inzet en betrokkenheid bij deze fanatieke groep dames. Een groep die een extra kleur geeft aan het gezicht van onze vereniging, geweldig!!

De laatste activiteit voor de vakantie is onze Open Tuinendag in Volkel op zaterdag 18 juni. U kunt mooie afwisselende tuinen bezoeken. Een leuk en leerzaam uitje samen met familie en kennissen. Ideeën opdoen en genieten van al het moois in andermans tuin. 

Tot slot wens ik iedereen een prettige vakantie toe. Misschien een buitenlandse trip, maar weet dat er in ons eigen land ook veel te bewonderen valt. Tips over mooie te bezichtigen tuinen zijn altijd welkom.
Nico Rovers voorzitter

Tuinlog

23 Sep

Harry Hakvoort

Begin van het einde?

23 Sep

Anneke Duyvesteijn

Bijen en steken - Blik op de Tuin no. 1076/

Meer

Agenda

21 Oct

Excursie naar IBN kwekerij

Nadere info volgt. Zie 'Activiteiten'> Excursie…

10 Dec

Kerstworkshop in Uden

Tijden: 09.30  en 14.00 uur.

Meer