Van de voorzitter

April 2020

Met een gevoel van onbehagen begin ik aan het voorwoord van deze nieuwsbrief. Het coronavirus beheerst ons land, specifiek de regio Veghel, Uden en Boekel wordt nu zwaar getroffen. De vraag is wanneer het onder controle zal zijn. Iedere dag worden we geconfronteerd met nieuwe gevallen. Het sociale leven ligt stil, door de strengere maatregelen die nodig zijn. Alle medische registers worden open getrokken en alle hulpverleners staan onder hoogspanning. Sinds de Spaanse griep in 1918 hebben we zo'n pandemie niet meer meegemaakt.
Beslist zijn er leden, familie of kennissen die op een of ander wijze te maken krijgen met het coronavirus.
Als bestuur hebben we, vlak voor de jaarvergadering moeten besluiten dat deze niet door kon gaan. Achteraf een heel juiste beslissing. Ook de bloemschikkers zijn niet bij elkaar gekomen de afgelopen week. Wanneer de jaarvergadering opnieuw ingepland gaat worden is nog erg onduidelijk. Er zal eerst 'groen licht' moeten komen.
Ook  de geplande activiteiten zoals de ruilbeurs en de excursie naar Fruitzforlife zijn, zoals het er nu uitziet nog erg onzeker. We houden u hiervan op de hoogte via de mail en website.

Anny Ermers is, ondanks dat zij niet officieel tijdens de jaarvergadering gekozen is tot bestuurslid / penningmeester, toch aan de slag gegaan met onze financiƫle administratie. Wij zijn hier heel blij mee! Anny zal zich verder op deze site aan u voorstellen onder tab 'Over ons' > bestuur.

Het jaarprogramma voor 2020  is een mooi gevarieerd aanbod van activiteiten.
Ik wil besluiten met de hoop dat onze leden en hun familie gevrijwaard blijven van alle ellende die op dit moment rondwaart in onze omgeving.

Namens het bestuur wens ik iedereen sterkte en vooral een goede gezondheid toe. Geniet van de lente!

Nico Rovers

Januari 2020

Allereerst wil ik alle leden en familie een heel goed en vooral gezond 2020 toewensen.
Op deze mistige en waterkoude oudejaarsdag, met de nodige oliebollen in mijn maag, heb ik alle tijd om het voorwoord te schrijven. Sommige uienbollen laten hun kop voorzichtig zien en af en toe scharrelt er een eekhoorn door de tuin. Wat me wel opvalt is dat er steeds minder vogels te bewonderen zijn in onze tuin. Zag je enkele jaren geleden nog lijsters, groenlingen, vinken, boomklevers, mezen en Vlaamse gaaien bij het voederhuisje, de vetbollen en de pindanetjes, nu komt er soms een verdwaalde merel, een roodborstje en een enkele mees. In de media kregen de katten de schuld maar zou het niet kunnen komen vanwege de bestrijding van de buxusmot en andere ongewenste insecten?

Terugkijkend op de activiteiten van het afgelopen jaar kan ik alleen maar tevreden zijn.
Er waren drukbezochte lezingen en geslaagde excursies. Een leuke inspirerende tuinreis en een gevarieerde open tuinen dag. Ruilbeurzen met enthousiaste bezoekers en een keur aan mooie planten en zaden. Een bloemschikgroep waarbij je het niveau jaarlijks ziet stijgen, dit zeker door de ervaren en deskundige leiding. De erg geslaagde kerstdemo waar veel natuurlijk materiaal werd gebruikt en de kerstworkshop waar erg mooie kransen werden gemaakt. Als kleine afdeling doen we het nog niet zo slecht.
Na alle positieve zaken kwam er in november een grauwe deken over onze afdeling te liggen.
Onze penningmeester Tiny Zegers kwam zeer plotseling te overlijden. Behalve penningmeester was Tiny de echtgenoot van ons bestuurslid Geertje. Tiny was altijd bij al onze activiteiten aanwezig en erg behulpzaam bij het maken van materiaal voor het bloemschikken. We wensen Geertje, Arno en Hanna vanaf deze plaats heel veel sterkte met dit grote verlies.
Wat staat ons de komende tijd weer te wachten? Op 29 januari is er een lezing over Eco-Style en biologische bestrijding van engerlingen en emelten. Vooral de engerlingen is een grote plaag in menig tuin en gazon. Onze jaarvergadering vind plaats op 10 maart in De Balans in Uden.

Tot slot wil ik alle leden, die er mede voor hebben gezorgd dat we weer terug kunnen kijken op een geslaagd 2019, van harte bedanken voor hun bijdrage.

Nico Rovers