Activiteiten & Actueel

Van de voorzitter

januari 2019.

Als jullie deze nieuwsbrief ontvangen zijn de feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar weer voorbij. Hopelijk zijn deze dagen voor iedereen weer een gezellig samenzijn geweest met familie en vrienden. Voor 2019 wens ik alle leden met hun familie een heel mooi, gezond en kleurrijk nieuw jaar toe. In verhalen met ouderen komen vaak de strenge winters en de witte Kerst ter sprake, maar volgens de statistieken blijkt dit niet altijd te kloppen. Er wacht ons weer een nieuw Groei & Bloei jaar met allerlei activiteiten.

We hebben als afdeling weer een goed jaar gehad met mooie afwisselende activiteiten die we organiseerden. Dat we goed bezig zijn is te zien aan het ledenaantal, we hebben weer een flink aantal nieuwe Groei & Bloeileden mogen begroeten. Vanaf deze plaats wens ik iedereen een leerzaam en bloeiend jaar toe bij onze afdeling.
Onze laatste activiteiten van het afgelopen jaar, de Kerstdemonstratie en de Kerstworkshop zijn weer een groot succes geworden.
De Kerstdemonstratie in Nia Domo die dit jaar werd verzorgd door Maria Hoevenaars en Lotte van den Bosch was van een erg hoog niveau. Prachtige creaties, gemaakt van veelal natuurlijk materiaal, zonder veel toevoegingen van allerlei gekleurde Kerstballen en bling-bling. Zij kregen veel complimenten van het talrijke publiek. Zo zie je dat je niet altijd een toparrangeur hoeft te hebben om mooie en gevarieerde kerstdecoraties te maken. Lotte en Maria heel erg bedankt voor deze prachtige avond.  
Het maximum aantal deelnemers voor de kerstworkshop was al snel bereikt. Een 30 tal zeer fanatieke dames waren erg actief met verschillend mooi kerstgroen. Bij deze workshop waren ook een aantal dames actief die geen lid zijn van onze vereniging. Tijdens mijn rondje dat ik maakte proefde ik dat we waarschijnlijk binnenkort uitbreiding krijgen bij de bloemschikgroep.
Geertje en Tiny bedankt voor het beschikbaar stellen  van de mooie ruimte en de gastvrijheid. Onze jaarvergadering is op dinsdag 26 februari. Na de vergadering gaan we weer creatief aan de slag. Tot slot wens ik alle leden en familie weer een heel Groeiend en bloeiend jaar toe.
Nico Rovers.   

 

 

Maart 2019

Op de eerste dag van de meteorologische lente gaan mijn gedachten uit naar de totale gekte van het weer. Zo was het enkele dagen geleden nog 20 graden, dus lekker relaxen in een heerlijk zonnetje. Bij tuinliefhebbers, waarvan ik er een ben, gaan de lentehormonen meteen in de hoogste stand, met als gevolg: d’n hof in. Drie dagen later … 6 graden, de trui en overall waren nog net niet gewassen, de hormonen konden voorlopig weer in de ruststand. Nog nooit is het gebeurd dat ik in februari mijn gazon al gemaaid heb. 
Diverse vaste planten brullen de grond uit en de bloembollen zoals de Naald van Cleopatra, keizerskronen, sieruien en tulpen zie je dagelijks groter worden. Het eerste kievitsei is al gevonden en de aspergekwekers staan klaar om het eerste witte goud te oogsten. Over het klimaat wordt al jaren gesproken en gepubliceerd, en dit zal door zulke extreme weersituaties voorlopig niet veranderen.

Teruggaand naar onze vereniging kan ik tevreden terugkijken op de laatste activiteiten.

De lezing van DCM over bemesting en biologische bestrijding was leerzaam en zeer druk bezocht. Tijdens onze jaarvergadering, voor het eerst in De Balans, werd teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt op het nieuwe wat ons te wachten staat. Na de vergadering was iedereen weer creatief bezig. Er staat ons weer ‘n  heel gevarieerd en leerzaam jaar met leuke reizen, excursies, bloemschikken en lezingen te wachten. Wat staat er de komende maanden op de agenda? 
Allereerst de Groenmoesmarkt op 16 en 17 maart in Boekel waar we als afdeling met een stand aanwezig  zijn. Op deze markt zullen alle facetten over moes-tuinieren en voedsel aan bod komen. Van kookboeken tot vergeten en exotische groenten, kruiden, mediterrane planten en kuipplanten. 
Op 20 april is de voorjaarsruilbeurs in Uden, zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

Een nieuw evenement is Gardenista, van 15 tot en met 19 mei op het landgoed van kasteel Ophemert. Allerlei activiteiten, thema’s, workshops, belevingstuinen en bloemstyling zijn daar te bewonderen. 
Verder willen we laten weten dat ons bestuurslid Gonnie Zegers al een tijdje in de lappenmand zit en voorlopig haar activiteiten op een laag pitje moet zetten. We wensen haar heel veel beterschap toe. Tot slot wens ik iedereen een groeizame, zonrijke lente en mooie zomer toe. 
Nico Rovers.

 

 

juni 2019.

Dit wordt alweer de laatste nieuwsbrief voor de vakantie. De voorjaarsbloeiers zijn hun bloemenkleed voor een groot gedeelte kwijt, nu is het de beurt aan andere soorten. Verschillende heesters zoals de Rododendron, Azalea’s, Seringen en Cornus staan er kleurrijk bij. Ook de Allium soorten zijn na een aarzelend begin uitgegroeid tot witte en paarse pronkstukken. Het gazon is na het verticuteren en bemesten veranderd in een donkergroen tapijt, dus als fervent tuinman ben ik dik tevreden.

De twee hoogstam kersenbomen in onze tuin, de Udense Spaanse en Mierlose Zwarte hebben zeer uitbundig gebloeid en omdat er weinig nachtvorst is geweest belooft het een prima kersenjaar te worden. Als je gaat googelen zie je hoe deze kersen er uit zien. Vooral de Spaanse kersen zijn een delicatesse bij yoghurt, pudding of ijs. Nu maar hopen dat de spreeuwen en andere vogels de kersen van de buren lekkerder vinden.

De tuincentra kunnen de drukte bijna niet aan, de gevolgen van de droge warme zomer zijn in het voorjaar duidelijk te zien. Vooral de planten die met hun wortelstelsel boven in de grond blijven hadden het zwaar te verduren. Daarbij komt nog de ellende van de Buxusmot, momenteel worden noodgedwongen veel haagjes gerooid, de vraag naar vervangende heesters is enorm.

Op de ruilbeurs was het weer gezellig druk ondanks de warmte en een lange droge periode. Veel vaste planten en heesters zijn weer van locatie veranderd en zullen in het begin moeten aarden.
Ook het bloemschikseizoen zit er weer op, een grote groep actieve dames hebben weer leuke creaties gemaakt in de afgelopen maanden. Zo af en toe ging ik een kijkje nemen, het enthousiasme, fanatisme en de gezelligheid op deze avonden was geweldig. Het wachten is op de eerste mannelijke deelnemer, wie durft het aan om te bloemschikken bij deze leuke groep? Bij deze wil ik Lotte en Maria heel erg bedanken voor hun wijze van lesgeven en begeleiden van onze bloemschiksters.
De Open tuinendag op 22 juni in Boekel en Venhorst belooft weer een leerzame, kleurrijke en ontspannende dag te worden. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie.
Onze tuinreis op 29 juni naar Brummen en Dieren is een echte aanrader. Drie geweldige tuinen worden bezocht met als afsluiter een bezoek aan de oude kwekerij van Romke van der Kaa. Een kwekerij met een mooi assortiment. Zoals gebruikelijk sluiten we de tuinreis af met een diner in het Witte Huis in Zeeland.

Tot slot wens ik alle leden en familie een geweldige vakantie toe, en als je tijdens de vakantie mooie planten of tuinen ziet, maak gerust wat foto’s. Dit zou een echte meerwaarde zijn voor onze nieuwsbrief en website.
Nico Rovers.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST