Activiteiten & Actueel

Moestuinieren, 5 april 2018

De belangstelling om zelf groenten, kruiden en fruit te telen neemt nog steeds toe. Waarom? Omdat vers heerlijk is en dichtbij de keuken handig is. Meebeleven hoe je eten groeit of kiezen voor biologisch en daar zeker van zijn. Allemaal redenen om aan een moestuin te beginnen.

Wanneer je naast groente en fruit ook bloeiende planten en snijbloemen wilt  kweken kun je  kiezen voor een 'mooie moestuin'. Een moestuin die zorgvuldig is ontworpen en beplant, waarin allerlei elementen een plek vinden, puur om de tuin mooi te maken. In potten en bakken kun je vaak heel goede resultaten behalen. En een plekje voor jezelf  is heel prettig!

Natuurlijk moet de tuin een smakelijke, gezonde oogst leveren. goede bodemzorg wisselen van teeltvak en het combineren van de juiste planten zijn belangrijk. Ook het aantrekken van bijen en andere nuttige insecten is absoluut noodzakelijk.

Marie José bekeek op 5 april in Zeeland de mogelijkheden om volgend seizoen op een andere manier te kunnen gaan genieten van een 'mooie' groententuin.

De lezing was druk bezocht, het onderwerp sprak kennelijk veel mensen aan. Marie José gaf aan de hand van een PowerPoint presentatie uitleg over de mogelijkheden van en in een moestuin. Hierbij werden verschillende indelingsmogelijkheden getoond.

Zelf groente en fruit telen is weer in opkomst. Ook een mooie moestuin behoort tot de mogelijkheden door er hier en daar bloeiende planten tussen te zetten. Ook het combineren van welke groenten en planten wel en niet bij elkaar passen kwam aan de orde.

Marie-Jose gaf informatie welke planten wel en niet goed te combineren zijn, zie de links:

- combinatieteelt
- minder goede combinaties
- toepassingen van planten 

meer

.

De Wassende Maan is een kunstwerk in de Noordwaard in het natuurgebied De Biesbosch en verbeeld het ontstaan van De Biesbosch.

Het verhaal van voortschrijdende inzichten slingert zich als een labyrint door onze waterstaatkundige geschiedenis en heeft geleid tot een waar doolhof aan kanalen, stuwen, gemalen, dijken en kades. Het labyrint mag daarom gezien worden als een zeer bruikbare metafoor.

Een labyrint heeft als kenmerk dat het pad je leidt naar het centrum en vervolgens weer van het centrum naar buiten. Daarnaast bevat een labyrint wendingen.

Het water stroomt bij vloed in het labyrint naar binnen en keert vanuit het midden weer terug. Tijdens het terugvloeien van het water blijft er telkens slib achter. Na jaren zal het labyrint De Wassende maan helemaal zijn dichtgeslibd.

Het natuurgebied De Biesbosch is ook ontstaan door binnenstromend water door eb en vloed en achterblijvend slib zorgde voor de aangroei.

 

 

 

 

 

 

18
Oct
GedoogRood…
17
Oct
BLAUWHILDE