Activiteiten & Actueel

Tuin van familie Ruijs

Maart 2018

De familie Ruijs heeft hun woonboerderij gesplitst in 2 woningen. Zelf gaan ze in het achterhuis wonen. Het achterhuis is geheel verbouwd en nu is de tuin aan de beurt.

Foto: Voorgevel boerderij
Foto: Zicht over het pad naar de achtertuin
Situatieschets van familie Ruijs

De tuin moet net als de woonboerderij gesplitst worden. Er moet rekening gehouden worden met voldoende oppervlakte tuin voor beide woningen. De linker woning (het voorhuis) heeft de tuin hoofdzakelijk op het zuiden (linkerzijde van de woning). Het achterhuis heeft de tuin op het westen.

Om een zo bruikbare en efficiënte achtertuin over te houden bij het achterhuis adviseer ik de scheiding evenwijdig aan het pad of perceel te laten lopen.

De tuin van familie Ruijs moet net als de woning levensloopbestendig zijn, dat wil zeggen onderhoudsarm, maar zeker niet zonder sfeer!

 

VOORTUIN

Voor de beide woningen is een gezamenlijke voortuin gepland, voor een uniforme aanblik. De familie heeft een oude gemetselde bloembak, die ze graag een speciale plek willen geven in de voortuin. Ze stelde zelf voor, om deze voor het grote raam in de voorgevel te plaatsen. Door deze eyecatcher verhoogd aan te brengen en in een rechthoek van bijvoorbeeld grind te leggen krijgt deze de eer die het verdient. 

familie Ruijs, oude plantenbak

De scheiding tussen de straat en de voortuin zou met een lage brede haag kunnen worden gemaakt. Hiermee wordt een groot gebaar gemaakt. Door een border van siergrassen achter de haag te plaatsen krijg je contrast in weelderig en strak. De siergrassen kunnen gecombineerd worden met weefplanten zoals de Ijzerhard en de Pimpernel voor een kleurrijk geheel.

Foto: Plancompagnons landschapsarchitecten, brede haag als afscheiding
Foto: www.esveld.nl border met siergrassen en weefplanten zoals de IJzerhard

ACHTERTUIN

De achtertuin is langer dan dat hij breed is, door tuinkamers toe te passen wordt deze lengte onderbroken. Door een zichtlijn te maken door alle tuinkamers houdt je zicht op het aangrenzende landschap.

Tuinkamers

Deze tuinkamers kunnen ieder apart worden ingericht met een eigen functie, zoals een bloementuin aan het terras bij de woning, een boomgaard in de tweede tuinkamer en een terras grenzend aan het landschap. 

De tuinkamer het dichtst bij de woning krijgt een terras met een bloemenborder. Verder van de woning af zal gekozen worden voor een onderhoudsarme beplanting.

De bomen in de (fruit-)boomgaard kunnen zo geplaatst worden dat de zichtlijn vrij blijft. Door de bomen in een bloemenweide te plaatsen, is gedacht aan minimaal onderhoud en een overgang naar het landschap.

Achter in de tuin kan ook een terras geplaatst worden, met uitzicht over de weilanden.

Scheidt de tuinkamers met structuurmakers, zoals hagen en heesters.

Foto: Tuinkamer bij de woning
Foto: Tuinkamer met boomgaard. Boomgaard met bloemenweide en vrije zichtlijn naar het landschap.
Foto ; Tuinkamer met zicht op de weilanden.

Zichtlijnen

Maak gebruik van verschillende zichtlijnen, dichtbij en veraf. Dicht bij de woning kan gedacht worden aan een (kunst)object in een zichtlijn vanuit de woning en het terras.

De zichtlijn kan benadrukt worden door bijvoorbeeld een verhoogd vlonder pad door de boomgaard. Op deze manier worden de verschillende tuinkamers met elkaar verbonden.

Foto: Verhoogd vlonderpad

De oprit

De oprit wordt nauwelijks gebruikt, de auto wordt geparkeerd zijdelings van de woning. Dit geeft de mogelijkheid het pad bij de tuin te betrekken, waardoor de tuin groter lijkt. Door het pad of karrespoor een groen karakter mee te geven doet deze mee met de tuin en is het geen storend element meer.

Foto: voorbeeld van een karrespoor.

Met vriendelijke groet,

Carla Rovers.

meer

BLIJ MET JE TUIN?

Iedere maand kan een willekeurige tuin van een van onze leden de aandacht krijgen van een tuinarchitect.
Het werkt als volgt:

- Wil je graag je tuin veranderen
   (of een deel) geef je dan op via
   groeienbloeiuden(at)gmail.com.

- Toon Althuizen vanuit bestuur neemt
   contact met je op en bespreekt de te
   verzamelen gegevens die de tuinarchitect
   nodig heeft (foto's van de tuin, een
   situatieschets en een omschrijving van de
  bewoner(s) en hun wensenpakket).

- Deze worden doorgestuurd naar tuin- en 
  landschapsontwerper Carla van Wetten-
  Rovers.

- Carla gaat hiermee aan de slag en
   geeft schriftelijk "Tips en Tops" over deze
   tuin. De foto’s inclusief de bevindingen
   van Carla worden geplaatst op onze
   website zodat iedereen mee kan kijken
   en hier weer ideeën kan opdoen.

- Dit alles is geheel vrijblijvend.

 

Carla vindt het leuk als ze terugkoppeling krijgt over wat er is gebeurt met haar advies.

We zien jullie aanmeldingen graag tegemoet!

Wil je meer weten over deze actieve tuin- en landschapsontwerper: design.carlarovers.nl

 

 

Carla van Wetten Rovers Bsc Tuin- en landschapsontwerper

 

Vormgeving van de leefruimte interesseerde Carla altijd al. Jarenlang is ze werkzaam geweest als bouwkundig engineer/architectonisch ontwerper. Tijdens deze periode heeft ze vormgegeven aan woon- en utiliteitsbouw en hun aansluiting op de buitenruimte.

Naast de bebouwde omgeving heeft ze zich verdiept in de groene stedelijke en landschappelijke buitenruimte. Ze ronde haar studie richting Tuin- en Landschapsinrichting af aan de University of applied sciences Van Hall Larenstein in Velp. Sinds januari 2015 werkt ze bij Plancompagnons Landschapsarchitecten bnt. Hier richt ze zich onder andere op het schrijven van inventarisatie, analyse en visievorming en -rapportage, het ontwerpen en uitwerken van landgoederen, schoolpleinen, inrichting van wandelroutes, havens, zorginstellingen, particuliere tuinen en beplantingsplannen.

Verder heeft ze haar eigen bedrijfje: 'Carla Rovers Vormgeving stad en landschap'  waar ze de vormgeving van de 'groene ruimte' met kunst en element vormgeving combineert. Maandelijks geeft ze via de website Groei en Bloei Uden ontwerpadvies en tips over een ingezonden tuin. Zie design.carlarovers.nl

 

 

 

 

 

 

 

23
Sep
Volkstuin: late groeiers en bloeiers
22
Sep
De Styrax een vergeten of…