Activiteiten & Actueel

Tuin van familie van Sleeuwen

Oktober 2018

De familie van Sleeuwen woont sinds een paar jaar in deze boerderij. De plannen voor de verbouwing van de woning zijn in volle gang, nu is het de beurt aan de tuin. De tuin heeft ongeveer een oppervlakte van 3245 m2 en is hoofdzakelijk op het oosten gelegen.

1. Tuin van de familie van Sleeuwen

INVENTARISATIE

Een bestaande woning gekocht, dan zit je met andermans tuin. Van deze tuin wil je natuurlijk jou tuin maken, met jou wensen. Maak een blanco canvas van je tuin en ga schetsen. Houdt vast aan de onderdelen die je wilt behouden en de rest zet je niet op de tekening. Dit is wat ik ook bij familie van Sleeuwen heb gedaan. Ik ben samen met hun aan tafel gaan zitten en ben gaan brainstormen, over waar die terrassen, looplijnen te plaatsen en hoe de tuin in te delen. Onderstaande schets is het resultaat.

 

OPNIEUW INRICHTEN

Hoe ga je de tuin gebruiken en welke elementen wil je in de tuin? Het is ook belangrijk je af te vragen hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud. Ik heb gekozen om dichtbij de woning het onderhoud intensief te maken en verder van de woning af onderhoudsarm.

INDELING 
De tuin heb ik ingedeeld in kamers, te weten, bordertuin met een terras op het oosten en zuiden en een zwembad, boomgaard omzoomd door bosplantsoen, zichtlijn, gedeelte voor de bed and breakfast, inrit aan de linkerzijde van de woning en de voortuin. Kies een patroon of vorm die past bij de afmeting en het gebruik van de kamers.

BORDERTUIN MET TERRASSEN EN ZWEMBAD   
Bij de woning komt een terras in de ochtendzon. Tussen de vaste plantenborders ligt een tweede terras aan het zwembad in de middag zon. Door een border tussen de woning en het terras te plaatsen wordt de gevel verzacht en kijk je vanuit de woning niet tegen een groot stuk verharding aan. De borders kunnen bestaan uit vaste planten, siergrassen en groenblijvende bodembedekkers.  Door enkele solitairen te herhalen worden de verschillende borders met elkaar verbonden.
Om het onderhoud overzichtelijk te houden kan gekozen worden voor grotere groepen beplanting. Kies hiervoor ongeveer 5 soorten zodat een rustig geheel ontstaat.

ZICHTLIJN 
De woning wordt door een bijkeuken gescheiden van de toekomstige bed and breakfast. Vanuit de bijkeuken komt er een zichtlijn naar de achter in de tuin gelegen boomgaard.
De zichtlijn wordt geleid door een corridor van bestaande her te planten zuilbeuken in laag siergras. Zet deze zuilbeuken niet te dicht op elkaar voor een transparante begeleiding, zuilbeuken zijn namelijk erg massief en dicht van structuur. Een alternatief kan zijn een pergola of lage blokhagen. 

BOOMGAARD   
De zichtlijn komt uit op mooie karakteristieke hoogstam boom, bijvoorbeeld een noot midden in de boomgaard. In de boomgaard staan de al bestaande fruitbomen. De boomgaard wordt omringt door een singel van bosplantsoen, met bijvoorbeeld: Acer campestre, Amelanchier lamarckii, Ilex aquifolium, Ligustrum en boomvormers van beuk en eik en wordt afgescheiden van een grasveld door een beukenhaag. In een singel plant je het bosplantsoen hart op hart 1 à 1,5 meter. De singel biedt tevens privacy tegen inkijk vanuit de woningen achter de tuin.

Graspad door boomgaard
Zwevende vlonder door sfeervol buitenleven
Een boomgaard met daaromheen een beukenhaag

Een tweede terras is gelegen aan de andere kant van de tuin. in de avondzon. Vanuit het terras aan het zwembad loop je over een gemaaid pad door de boomgaard naar dit terras. Omdat dit terras gelegen is in een natuurlijker stukje van de tuin, zou je kunnen kiezen voor een houten vlonder die zwevend is aangebracht.

VOORTUIN 
Kies in de voortuin voor een statement, een element wat de boerderij versterkt. Bijvoorbeeld een brede haag met een solitaire heester.

Ontwerp: Plancompagnons landschapsarchitecten

INRIT LINKERZIJDE 
Als visitekaartje voor de bed and breakfast kan gekozen worden voor een verharde binnenplaats met in het midden een karakteristieke boom. De binnenplaats biedt enkel parkeerplaatsen voor de bezoekers. Deze inrit dot ook dienst als onderhoudspad voor de pad. De inrit komt uit op het grasveld. Door grasstenen behoud je een groen aanzicht.

Grasstenen in gazon

Kortom, maak keuzes en kies de juiste materialen, combineer deze tot een mooie tuin. Met de sfeer die jullie ambiëren. Makkelijker gezegd dan gedaan ..... Veel succes.

Carla Rovers.

 

 

meer

BLIJ MET JE TUIN?

Iedere maand kan een willekeurige tuin van een van onze leden de aandacht krijgen van een tuinarchitect.
Het werkt als volgt:

- Wil je graag je tuin veranderen
   (of een deel) geef je dan op via
   groeienbloeiuden(at)gmail.com.

- Toon Althuizen vanuit bestuur neemt
   contact met je op en bespreekt de te
   verzamelen gegevens die de tuinarchitect
   nodig heeft (foto's van de tuin, een
   situatieschets en een omschrijving van de
  bewoner(s) en hun wensenpakket).

- Deze worden doorgestuurd naar tuin- en 
  landschapsontwerper Carla van Wetten-
  Rovers.

- Carla gaat hiermee aan de slag en
   geeft schriftelijk "Tips en Tops" over deze
   tuin. De foto’s inclusief de bevindingen
   van Carla worden geplaatst op onze
   website zodat iedereen mee kan kijken
   en hier weer ideeën kan opdoen.

- Dit alles is geheel vrijblijvend.

 

Carla vindt het leuk als ze terugkoppeling krijgt over wat er is gebeurt met haar advies.

We zien jullie aanmeldingen graag tegemoet!

Wil je meer weten over deze actieve tuin- en landschapsontwerper: design.carlarovers.nl

 

 

Carla van Wetten Rovers Bsc Tuin- en landschapsontwerper

 

Vormgeving van de leefruimte interesseerde Carla altijd al. Jarenlang is ze werkzaam geweest als bouwkundig engineer/architectonisch ontwerper. Tijdens deze periode heeft ze vormgegeven aan woon- en utiliteitsbouw en hun aansluiting op de buitenruimte.

Naast de bebouwde omgeving heeft ze zich verdiept in de groene stedelijke en landschappelijke buitenruimte. Ze ronde haar studie richting Tuin- en Landschapsinrichting af aan de University of applied sciences Van Hall Larenstein in Velp. Sinds januari 2015 werkt ze bij Plancompagnons Landschapsarchitecten bnt. Hier richt ze zich onder andere op het schrijven van inventarisatie, analyse en visievorming en -rapportage, het ontwerpen en uitwerken van landgoederen, schoolpleinen, inrichting van wandelroutes, havens, zorginstellingen, particuliere tuinen en beplantingsplannen.

Verder heeft ze haar eigen bedrijfje: 'Carla Rovers Vormgeving stad en landschap'  waar ze de vormgeving van de 'groene ruimte' met kunst en element vormgeving combineert. Maandelijks geeft ze via de website Groei en Bloei Uden ontwerpadvies en tips over een ingezonden tuin. Zie design.carlarovers.nl

 

 

 

 

 

 

 

15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL