Groentips & Groeninfo

Houtige gewassen, januari 2016.

Cornus kousa ‘China Girl’, kornoelje
Cornus kousa, vruchten

Cornus kousa ‘China Girl’, kornoelje

Prachtige bloemheester die houdt van een humeuze voedselrijke grond. Standplaats zon of half schaduw. De bloemen zijn wit later naar iets roze verkleurend in juni-juli. De plant is bladverliezend.
Na de bloei geeft de plant ronde rode aardbei-achtige vruchten wat ook weer zijn sierwaarde heeft en zijn eetbaar. Hoogte in 10 jaar 3 meter. Vraagt een ruime standplaats. De plant is goed winterhard.

_______________________________________________________________

 

Halesia monticola var. vestita, sneeuwklokjesboom

Halesia monticola var. vestita, sneeuwklokjesboom

Als boom of grote struik verkrijgbaar. Komt uit het zuid-oosten van de V.S. De bloemen zijn groter dan van Halesia caroliniana, hangend, klokvormig 2 tot 2.5 cm. groot en wit van kleur, later verbloeiend naar licht roze.
Bloeitijd mei. Herfstkleur geel. Zeker een aanwinst voor de tuin.

______________________________________________________________________

 

Hydrangea paniculata ‘Limelight’, pluimhortensia

Hydrangea paniculata ‘Limelight’, pluimhortensia

Een van de mooiste Hydrangea’s die bloeien met grote meer puntige bloemtrossen, die geelgroen van kleur zijn, later naar wit-roze verbloeiend. Kan tot  2.5 meter hoog worden, maar wordt in het voorjaar terug gesnoeid op enkele gesteltakken. Bloeit eindstandig op de nieuw gevormde scheuten zoals bekend bij Hydrangea arborescens ‘Annabel’, die vaak problemen geeft met te zware hangende bloemtrossen.
Bloeitijd aug - okt. Standplaats zon of half schaduw. Plant houdt van humesrijke zuur tot neutrale grond. Beter soort maar hoger dan H. arb. ‘Annabel’.

_________________________________________________________________

 

Magnolia ‘Daphne’, beverboom

Magnolia ‘Daphne’, beverboom

Deze struik kan na 10 jaar 3 meter hoog worden. Een soort magnolia met diepgele bloemen en is vrij nieuw in cultuur. De bloemen verschijnen in april-mei. De bloemen van magnolia’s kunnen bij nachtvorst schade oplopen. Verder is de plant goed winterhard en is bladverliezend.
Een van de meest gele soort magnolia die er is.

_______________________________________________________________

 

Stachyurus praecox staartaar
Stachyurus praecox.

Stachyurus praecox, staartaar

Een struik met wat hangende takken die na 10 jaar 3 meter hoog kan worden. Mooie vorm is de cultivar  ‘Celina’, licht geel van kleur. De bloemen hangen als kleine druiventrosjes naar beneden. Vroege bloeier in eind februari-maart. De plant is bladverliezend en winterhard.
Eigenlijk te weinig aangeplant vanwege zijn schoonheid en vroege bloei.

_______________________________________________________

 

Styrax japonicus, Japanse storaxboom
Styrax japonicus, storaxboom vruchten

Styrax japonicus,  Japanse storaxboom

Als boom of struik verkrijgbaar. Kan in 10 jaar 4 meter hoog worden. De plant is bladverliezend en heeft glimmende groene bladeren. De sierwaarde zit in de hangende witte bloemen die later gevolgd worden door kleine ronde vruchten.
Bloeitijd mei-juni. Goed winterhard. Ook roze vormen bekend als bv. Styrax japonicus ‘Pink Chimes’, maar is mijn inziens zwakker in groei. Zeer sierlijke boom of struik.

_____________________________________________________________________________

 

meer

Houtige gewassen

Na aanleiding van de lezing over “Nieuwe en onbekende Houtige gewassen” die ik bij jullie gehouden hebt, wil ik nog eens een zestal  heesters onder de aandacht brengen die zeker de moeite waard zijn om in de tuin aan te planten.

Geert Bourgonje

Geert Bourgonje

Naar boven

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915