foto's
home

Welkom bij Groei & Bloei afdeling Uden

Eerstkomende activiteit op woensdag 22 augustus a.s.:
een zomeravond excursie naar Het Roozenhuys in Haps.   zie activiteiten 

.

Vakantietijd:
Maak je leuke tuinmomenten mee:
Deel ze en stuur ze op naar groeienbloeiuden(at)gmail.com
Ze worden dan op de site geplaatst.

.
De data zijn bekend van de
bloemschikcursus komend seizoen. zie Bloemschikken 

Van de voorzitter                                                                                                                          juni 2018.

Tot op heden hebben we wat natuur en weer weinig te klagen, dus dat doen we ook maar niet. Het is groeizaam weer en de temperaturen zijn erg lekker, de vogels fluiten dat het een lieve lust is, wat wil je nog meer als tuinliefhebber. De kuipplanten zijn weer opgehaald en het prieeltje heeft weer zijn natuurlijke dak van de Campsis.

Achter een venster van onze woning heeft een boomkruiper zijn nestje gemaakt, geregeld kruipt hij tegen de muur omhoog en duikt hij naar zijn nest, een komisch gezicht. Ook enkele mezenkastjes zijn weer tot kraamkamer omgetoverd, een van de moeders heeft zelfs voor elf nakomelingen gezorgd. Nu maar hopen dat de grote vogels deze kleintjes ook een leuk leven gunnen. 

De kersenbomen dragen volop de nieuwe oogst en de notenboom geeft in het najaar weer een heleboel lekkers voor de eekhoorns en hongerige vogels. 

Een gevoelig gespreksonderwerp bij veel tuinliefhebbers is momenteel de Buxusmot. Er zijn weinig tuinen die deze vlinder niet heeft bezocht. In 2005 kwam hij met planten vanuit Oost AziĆ« naar Duitsland en omdat er geen douaniers zijn die hem tegenhielden was hij binnen de kortste keren in ons land. Gelukkig is de rups ondertussen ontdekt door vogels, dus wellicht is dit probleem binnen enkele jaren op natuurlijke wijze opgelost. Eventuele vervangers voor de Buxus zijn Ilex, Lonicera, en Sarcococca. 

Werkstuk van Jeanne Rutten. ZNKB 2018

Terugkijkend constateer ik dat de laatste activiteiten van onze afdeling goed zijn geslaagd met ruime belangstelling. Op de ZNKB bloemschikken zijn mooie resultaten behaald door onze deelneemsters en de bloemschikdames hebben het seizoen afgesloten met een verrassingsavond. Erg gezellig, ik had niet anders verwacht van deze leuke enthousiaste groep. Bij deze wil ik Maria en Lotte bedanken voor de voorbereidingen en hun aandacht tijdens de bloemschikavonden.  

Vooruitlopend op het programma staat op zaterdag 16 juni de open tuinendag in Odiliapeel te wachten. We hebben acht zeer gevarieerde tuinen gevonden mede dank zij enkele inwoners die als spionnen door hun dorp zijn gegaan.

Dan op zaterdag 30 juni de jaarlijkse tuinreis naar Klein Boskoop, een bezoektuin in Stroe. In Harskamp zijn we welkom op de Passiflora hoeve. Mooie, bijzondere plekken om te bezoeken dus wacht niet te lang met aanmelden! Onze tuinreis is zeker ook voor velen een gezellig dagje weg.      

Tot slot wens ik iedereen een kleurrijke en zonnige zomer toe, met op zijn tijd een nachtelijk buitje. Misschien dat we elkaar wel ergens tegenkomen in de een of andere tuin of tuinevenement. Iedereen veel vakantieplezier gewenst en als je ooit mooie foto's van planten of tuinen maakt, stuur deze gerust door naar: groeienbloeiuden(at)gmail.com.

Nico Rovers   

meer

Deze maand in Groei & Bloei

 

 

 

18
Aug
TOMATILLO
16
Aug
Bunga Raya - Blik op de Tuin no. 863