foto's

Welkom bij Groei & Bloei afdeling Uden

Zoek je nog een leuk Sint- of kerstcadeau? Zie 'Diversen'

Wat te doen na de Buxus? Zie 'Groentips & Groeninfo'

Hoe slijp je je snoeischaar? Zie een video onder 'Groentips & Groeninfo'.

Gardenista:  Oproep voor vrijwilligers

Van de voorzitter                                                                                                                    november 2018.

Na de warmste meimaand, een erg droge juni en de zonnigste julimaand ooit viel in augustus net genoeg regen om de gazons weer een beetje kleur te geven. De regen in de nazomer en herfst bleef uit zodat veel heesters en bomen al vroeg hun bladerdek lieten vallen. Vooral de berk, linde en eik hadden het zwaar onder dit extreem weer.

De mooie kleurnuances die de herfst steeds geeft is wat eerder begonnen en duurt wat langer door de droogte. Een herfst met heel veel eikels, beukennootjes en druiven. 2018 was in Nederland het beste wijnjaar in de historie, de smaak was door alle zonneschijn erg goed.
Nieuwe aanplant zul je in de gaten moeten houden met deze droge herfst. Ook bladluizen zijn nog steeds actief, de Helleborussen in onze tuin hadden daar last van.

Wat staat er in 2018 nog te wachten?
Allereerst de kerstdemonstratie in Nia Domo in Boekel. Dit jaar wordt de demonstratie verzorgd door onze eigen docenten Maria en Lotte. Het beloofd een inspirerende avond te worden voor iedereen die houdt van mooie groene kerstdecoraties.
Daarna de kerstworkshop voor al onze leden. Deze is net als vorig jaar in Zeeland. Wij zorgen weer voor alle materialen en veel mooi groen. Geef je op tijd op want vol = vol.
In januari is er een lezing door DCM (leverancier van organische bemesting op gebied van bodemverbetering en meststoffen). Een erg leerzame lezing.

Zevenendertig fanatieke en creatieve dames zijn weer begonnen met het bloemschikseizoen. Op woensdagavond of zaterdagmorgen zijn ze bezig om ware pronkstukken te maken van bloemen en ander groen. Onder leiding van Maria Hoevenaars en Lotte van den Bosch is het bloemschikken een waar feest. Vanaf deze plaats wil ik Lotte en Thomas feliciteren met de geboorte van hun zoon Sem.

De lezing over bloembollen was interessant, in veel tuinen zullen in het voorjaar kleurrijke bloemen tevoorschijn komen. Ook de ruilbeurs was erg leuk, steeds meer leden weten de weg te vinden naar deze activiteit waar planten en zaden worden geruild.

Tot slot wens ik alle leden en hun familie een gezellige en sfeervolle decembermaand toe. Voor veel mensen zijn de dagen rond kerst en nieuwjaar speciaal door het samenzijn met familie vrienden en kennissen. Met de kerstboom, kaarsjes en lichtjes krijgen deze ook een extra warm tintje.

Nico Rovers.

Deze maand in Groei & Bloei

Vergane glorie - Blik op de tuin 875
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin