Uden

Veldsalie

Veldsalie, Salvia pratensis

Zowel plantenliefhebbers als wilde bijen zien mij maar wat graag bloeien. In het  verleden stond ik in hoog aanzien, met name mijn familielid Salvia Officinalis, vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen en kwaliteiten. Mijn botanische naam is afgeleid van het Latijnse salvo, salvere, wat gezond maken, genezen of helen betekent. Ik, de aantrekkelijke en rijk met indigoblauwe lipbloemen beladen veldsalie ben een van de schoonste dieraden van de inheemse flora.

Ik ben een overblijvende plant uit de lipbloemenfamilie en verdien een zonnige, prominente plek in de tuin. Mijn rechtopstaande bloemstengels met een hoogte tussen 30 – 70 cm zijn vierkant en taai en bovenaan klierachtig behaard. Ik groei op droge tot vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke bodems, maar kan heel goed droogte verdragen, aangezien mijn wortels meer dan een meter diep in de grond kunnen wortelen.

In tuinen bloei ik vaak uitbundiger dan bekende salie-cultivars. Ik bloei van eind april tot juli en mijn bloemen staan paarsgewijs in een soort aar. De bovenlip van mijn bloem is sterk gebogen en lijkt op de helm van een antieke helm. De kleur van mijn bloemen is diepblauw en heel zelden roze of wit.

Ik ben een belangrijke drachtplant. Het zijn vooral mijn nectarrijke bloemen met wit stuifmeel, waar hommels, groefbijen, zandbijen en metselbijen en dag- en nachtvlinders graag op afkomen.

Mijn bloemen zijn ook bekend vanwege het bijzondere bestuivingsmechanisme: een bezoekende hommel activeert ‘ongewild’ twee meeldraden die stuifmeel op de rug van de hommel druken.

In tuinen ben ik goed te combineren met andere inheemse planten zoals gele morgenster, gewone margriet, blaassilene, prachtanjer, zeepkruid, duifkruid en wilde marjolein. Na het knippen van mijn bloemstengels kan ik in de nazomer nog een keer bloeien.

Ik heb ook diverse culinaire mogelijkheden. Van april tot mei zijn mijn malse bladeren en scheuttoppen te gebruiken in salades, sauzen en soepen. De tot juni sappige stengels geven uitgeperst een heerlijk zoet sap.