Uden

Knikkend nagelkruid

Knikkend nagelkruid, Geum rivale

Nu de temperatuur oploopt zie je de eerste vaste planten weer opkomen in de tuin. Zo ook mij, wonderschoon knikkend nagelkruid. Ik ben een zeer zeldzame inheemse overblijvende plant uit de rozenfamilie. Lang gelden groeide ik uitbundig in het  laatste min of meer oorspronkelijke oerbos – het Beekbergerwoud (onder Apeldoorn). Van nature sta ik graag op voedselrijke en een beetje vochtige locaties met zon of halfschaduw.

Mijn Nederlandse naam dank ik aan de knikkende bloemen. Geum is afgeleid van Geuein (Grieks) en betekent ‘proeven of genieten van’. Dit in verband met mijn aromatische wortelstok die etherische olie bevat en een beetje naar kruidnagel ruikt. In het Engels wordt ik ook wel  Indian chocolate genoemd, omdat de inheemse bevolking van Amerika een soort chocoladedrank van mij maakte.

Ik wordt zo’n 20 -40 cm hoog en mijn blad is wintergroen. Ik bloei van mei tot juli en terugknippen na de bloei geeft kans op herbloei. Mijn prachtige oranjeroze bloemen hebben net zo’n lekker hip sorbettintje die mijn grootbloemige, gekweekte zusjes zo populair maakt. Mijn bloemen zijn iets subtieler maar niet minder mooi en goed toegankelijk voor insecten.

Het zijn vooral metselbijen en diverse soorten hommels die mijn bloemen bezoeken. Zoals de aardhommel, grashommel, boshommel en veldhommel.

Je kunt mij gemakkelijk in de tuin houden, bij de tuinvijver of in gedeeltelijk beschaduwde borders op voedzame bodem. Op een goede plek in de tuin waar ik me prettig voel, kan ik me geleidelijk uitbreiden.

Ik ben goed te combineren met andere inheemse wilde planten zoals bosanemoon, speenkruid, slanke sleutelbloem, lievevrouwebedstro, gele dovenetel, wilde akelei bosaardbei of ruig klokje.