Uden

Beemdkroon

Beemdkroon, Knautia arvensis

Ik, beemdkroon (Knautia arvensis), ben een fantastische tuinplant met zachtgeurende bloemen die veel insecten aantrekken en van mei tot in de herfst bloeien. Ik ben een overblijvende plantensoort uit de kamperfoeliefamilie en wordt meestal zo'n 50-70 cm hoog. Mijn botanische naam luidt 'Knautia" omdat ik ben vernoemd naar de Duitse arts en plantkundige Christian Knaut.

Ik ben een zonminnende soort en in Nederland  en BelgiĆ« ben ik hoofdzakelijk te vinden op zandige bodems. Ik groei prima in tuinaarde die zelfs licht vochtig mag zijn. In tuinen ben ik goed te combineren met avondkoekoeksbloem, gewone margriet, muskuskaasjeskruid, wilde bertram, lange ereprijs, wilde chichorei en knoopkruid. Uitgebloeide bloemen kun je afknippen en zo blijf je mijn bloei stimuleren tot ver in de herfst.

Mijn bloei is rijk en langdurig en mijn lila-violetkleurige bloemen lijken op de bloemen van duifkruid. Ze bevatten ook nog eens veel nectar die ook toegankelijk is voor insecten met een korte tong. Diverse soorten wilde bijen hebben een voorkeur voor mijn bloemen, waaronder de blauwzwarte houtbij en de breedbandgroefbij. De knautiabij (Andrena hattorfiana), die nog maar op een paar plekken in Nederland leeft, is zelfs afhankelijk van mijn bloemen. Ook vlinders vinden mijn bloemen aantrekkelijk, zoals dagpauwoog,  oranje luzernevlinder, kleine parelmoervlinder, resedawitje, koolwitjes en ook de koninginnenpage.

Het zaad dat zich na de bestuiving ontwikkeld, is een soort nootje waaraan een oliehoudend aanhangsel zit dat geliefd is bij de mieren. Zij verslepen het aanhangsel met de zaadjes en zorgen zo onbewust voor verspreiding.