Uden

Zwembadinstallaties

MAART 2021
Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om installaties voor je zwembad? Ik help je graag. Bij een bouwkundig zwembad horen verschillende installaties, waarvan hieronder de belangrijkste.

DE FILTER DESINFECTEREN
Via de pomp gaat het water door een filter, dit filter wordt gevuld met AFM (actief filter medium) AFM heeft als voordeel dat het levenslang mee gaat en het kleinste vuil direct filtert. In tegenstelling tot zand dat om de 5 jaar vervangen dient te worden.
Na het filter kunnen diverse desinfectie producten toegepast worden. Wij spreken vaak over 2 systemen.

Traditioneel chloor doseringssysteem & Hydrolyse en elektrolyse systeem.

Het traditioneel systeem doseert PH- (zwavelzuur) om de Ph in balans te houden en injecteert Natrium Hypochloriet (chloor) om de gewenste chloor waarde te behalen.

Het hydrolyse en elektrolyse systeem produceert diverse vrije radicalen. Vrije radicalen hebben een zeer korte levensduur en desintegreren binnen enkele seconden. Omdat de vrije radicalen dus snel uit het water zijn dient er wel een depot van desinfectie (chloor) in het water aanwezig te zijn waardoor bacteriën gedesinfecteerd worden. Dit chloor wordt niet gedoseerd maar geproduceerd door het aanwezige zout om te zetten d.m.v. hydrolyse. Zacht water van drinkwaterkwaliteit is haalbaar!

DE POMP

Ook zijn er talloze pompen leverbaar om het zwembad te reinigen. De pomp is echter een onderdeel dat erg veel stroom KAN verbruiken.

Tegenwoordig zijn er veel frequentie gestuurde pompen, dat wil zeggen dat de pomp op verschillende snelheden kan draaien. Bij het aanschaffen van de juiste materialen kunnen alle componenten aan elkaar gekoppeld worden en samenwerken.

De pomp heeft 2 belangrijke functies:

1. Het zwembadwater uit het zwembad zuigen en door het filter persen.
2. Het filter reinigen.

Voornamelijk voor de laatste functie moet de pomp voldoende capaciteit hebben om het filtermateriaal (AFM) goed los te krijgen en al het vuil te verwijderen uit het filter. Het reinigen van het filter dient in het hoogseizoen 1x in de week te gebeuren. Op alle andere tijden kan de pomp op een lagere stand draaien, dit is dus mogelijk met een frequentie gestuurde pomp, zodoende bespaar je enorm veel kosten.

VERWARMEN

Het zwemwater kan verwarmd worden door zonnecollectoren, de warmte kun je opslaan in een reservoir, waardoor je het hele jaar kunt profiteren van deze warmte. Een andere mogelijkheid is een systeem dat bestaat uit glascollectoren. Glascollectoren hebben een warmte-opslagmedium nodig én een warmtewisselaar. Dit kan een oplossing zijn als je de verwarming van je woning met de verwarming van je zwembad wilt combineren.

Verwarmen kan met veel warmtebronnen worden gedaan, tegenwoordig zijn de nieuwe luchtwarmtepompen erg stil en compact waardoor ze gemakkelijk uit het oog geplaatst kunnen worden.

Neem jij de stap naar een zwembad, graag help ik je daarbij. Dit blog is in samenwerking met Helderzwembaden tot stand gekomen, voor meer informatie over zwembaden www.helderzwembaden.nl .

Met vriendelijke groet,
Carla Rovers

Carla Rovers Vormgeving stad en landschap
06-41940524
info(at)carlarovers.nl
www.carlarovers.nl