Maashorst

Terugblik bloemschikcursus 2020- 2021

Vanwege verscherpte coronamaatregelen werd het afgelopen seizoen de bloemschikcursus online gegeven.
Lotte en Maria maakten van elke les een demofilmpje zodat thuis toch gewerkt kon worden met het maken van een bloemwerk. De filmpjes staan onder  'bloemschikken > terugblik 2021' .

9e BLOEMSCHIKLES 'Afsluiting'

Iedereen heeft een boeket droogbloemen, een ring en klosje touw gekregen.
Was een mooie afsluiting met enthousiast reacties.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

8e BLOEMSCHIKLES 'Lente'

1) Gesponsde Lente
Dit bloemwerk wordt omringd met ijzeren schuursponsjes die je vooraf kunt spuiten in de gewenste kleur. In het midden komt  een taartvorm die eerst omwikkeld wordt met diverse kleuren wol, lint, of katoen. Zorg voor een opening in het midden zodat dit later als geheel opgehangen kan worden. De bloemen vormen onderin een fleurige rand en komen in glazen buisjes die in de sponsjes gestoken worden .Het geheel kan aan een pin op een houten klos geplaatst worden of je kunt het aan de muur ophangen.

2) Vrolijk en fleurig
In diverse  ondergronden gaan we een compositie maken van compact opgestoken bloemwerk. Je kunt gebruik maken van kleinere schaaltjes of ondergronden die goed bij elkaar passen. Door met diverse kleuren te werken gaan we er een vrolijk geheel van maken. Maak gebruik van kleinere bloemvormen, zoals een tosroosje, alstroemeria, graspedia, asclepia.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

7e BLOEMSCHIKLES 'Paassfeer'  (in fotoalbums nog meer foto's)

1) Verrassende  bloembollen in Paassfeer
Op een lage ondergrond komt eerst de steekschuim die nat wordt gemaakt. Met prikkers worden er grotere bloembollen in gestoken. Hier tussen plaatst men dan snijbloemen en bloesemtakken in vrolijke paastinten. Eventueel Paas decoratie toevoegen.

2) Paassfeer tussen weefwerk
Als ondergrond kun je hiervoor zowel een lage als hoge schaal of vaas gebruiken. Denk hierbij aan de plaats waar het komt te staan. Er wordt van Typha of yuccablad een weefwerk gemaakt wat over de rand van de ondergrond moet passen .Hiertussen worden dan de bloemen gestoken. Dit kan op oasis of rechtstreeks in water. Het geheel wordt in paassfeer afgewerkt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

6e BLOEMSCHIKLES 'Beweging'

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

5e BLOEMSCHIKLES 'Winter'  (thuisles) 

1) Winterse wentelvorm
Op een lage ronde schaal waar steekschuim geplaatst is, gaan we van dunne takjes/stokjes een  dubbele wentelvorm steken van laag naar hoog. Je kunt hiervoor cornus, laurier, e.d. gebruiken . Als het maar stevige rechte takjes zijn. Hiertussen komt een compacte schikking met bloemen in winterse kleuren. B.V. roos , Anjer, Alstroemeria. Het steekschuim kan met steentjes of mos afgewerkt worden.

2)  Winterse maanvormen.
Dit bloemwerk  heeft een kaal en koud karakter door zijn eenvoud. Er zijn twee berkenstammetjes schuin achter elkaar op een plank geplaatst waartegen we twee halve maanstroken van gaas bevestigen. Deze halve maanvormen bekleden we eerst met witte of blauwe wol of ander materiaal met een koud karakter. bv. aluminiumfolie. De  enkele bloemen die in buisjes verwerkt worden zullen ook een minimalistisch karakter hebben. Denk aan een Calla, Zuidenwindlelie. Katoenpluis.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4e BLOEMSCHIKLES 'Kerst' (Thuisles)

1) Kerstpiramide van Lork (Lariks)

Voor dit kerststuk gebruiken we als ondergrond een tempex kegelvorm die op een ijzeren pin of op een houten stronk wordt geplaatst. Deze bekleden we met mos, pinus of taxusgroen. Hier tegen worden als hangende objecten de lorktakken geplaatst. Eventueel kun je er een orchidee of anthurium in een buisje plaatsen en afwerken met kerst decomateriaal.

2) Zwevende Kerst

Dit decoratieve kerststuk heeft een transparant en zwevend karakter en de hoogte is afhankelijk van waar men dit bloemwerk gaat plaatsen. Op een plank lijmen we een flink stuk tempex waar in stevige poken of tonkinstokken gestoken worden. Deze tempex kan vooraf bekleed worden. Hier bovenop komt een vlecht/weef werk met zwarte fineerstroken. Hier doorheen weven we dan het Asparagus en pinusgroen. De bloemen worden in buisjes geplaatst. Denk aan Anthurium, Zuidenwindlelie, Roos enz. Afwerken met kerst decomateriaal.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

3e BLOEMSCHIKLES 'Herfst'  (thuisles)

1) Herfstboeket in frame

Als ondergrond gebruiken we een stevige vaas of pot. Voor het frame kun je allerlei soorten takken gebruiken. Takken met wat grillige vormen geven vaak een wat uitbundigere uitstraling terwijl  je juist bij hele rechte takken een strakkere schikking creëert.  
Het frame wordt om de vaas/pot geklemd en ook over de opening kun je dan nog takken met elkaar verbinden. In het filmpje hebben we eerst in de hoogte gewerkt en steeds de bloemsoorten op groepjes verwerkt. In het hart zie je artisjok en hortensia en in de breedte is aan de voorzijde een rozenbotteltak verwerkt. Aan de andere zijde is voor de breedte een malisappeltak gekozen. De chrysanten, gerbera, roos, kangoeroepootje zijn er ook groepsgewijs tussen geplaatst. Zorg voor voldoende water in de vaas en een gave snijwond van alle materialen. 

2) Een gestapeld boeket   
Een gestapeld boeket kun je ook een lineair boeket noemen met een stapeling van de bloem of blad materialen. 
Kies om te beginnen voor de hoogte materialen zoals: lelie’s, takken, pluimen, grassen enz. Bij het boeket zie je dat er vervolgens gebruik gemaakt wordt van een rand chrysanten, dan kangoeroepootjes, hieronder de gerbera, de hypericum en de roosjes. Alle stelen lopen steeds recht omlaag en tussen de bloemlagen door kun je het geheel binden zodat het niet verschuift. Onderaan werken we het geheel af met aspidistrablad. 
Het is een alzijdig boeket met een strakke uitstraling ondanks de diverse bloemsoorten. Het boeket kan ook heel schuin in een hoge of juist lage vaas geplaatst  worden.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2e BLOEMSCHIKLES (geannuleerd)

1)  Gevangen tussen Peulen en schillen
Hierbij gaan we werken op en in een krans met Gleditsia bonen oftewel christusdoorn peulen. Deze worden tegen en op de krans gespeld, gestoken of gelijmd. Hiertussen maak je een kleurrijke schikking van bessen, rozenbottels, zaaddozen, vruchten, hortensia enz. In plaats van deze Gleditsia bonen kun je ook werken met snijbonen, plataanschors of ander plantaardig materiaal. De krans kan zowel van droge oasis sec, als van groene steekschuim gebruikt worden.

2)  Cirkelvormige Beweging
Voor dit bloemwerk gebruiken we als ondergrond een kleine en een grotere Tempex taartvorm. De kleinere vorm komt op de grotere taartvorm uit het midden te staan. Voor de bekleding bovenop wordt gewerkt met opgerold maisblad en beneden komen  aan de buitenkant fineerstrips of smalle houtrepen. Je zo hier ook met Typha kunnen werken. Als afwerking kun je bloemen of bes materialen gebruiken.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1e BLOEMSCHIKLES: Opstartavond