Uden

Bloemschikseizoen 2018 - 2019 was een groot succes

 

Les 9,   1 mei 2019.

We hadden in totaal 42 deelnemers verdeeld over de woensdagavond en zaterdagmorgen. De deelnemers waren enthousiast over de opdrachten en de uitleg door Maria en Lotte. Woensdag 1 mei was de afsluitavond waar mooie bloemstukken werden gemaakt en het ook weer erg gezellig was. Na afloop ging iedereen met een mooi bloemstuk naar huis. De voorzitter was aanwezig bij de afsluitavond en bedankte Lotte en Maria voor hun vakkennis, creativiteit en de fijne manier van lesgeven.

Het volgende seizoen begint weer in september, de deelnemers ontvangen hierover tijdig bericht met de data. We wensen iedereen een fijne vakantieperiode. 

Les 6,   13 en 16 februari 2019
thema: 'Klemmen'
1) Geklemde bloembolletjes
2) Bloemen geklemd in wasknijpers

Les 5,  16 en 19 januari.
Thema:'Winterse schikkingen' 
1) Takkenbos
2) Pimp een plant  

Les 4,    8 en 12 december.
Thema:'Kerst' 
1) Traditioneel kerstbloemwerk
Voor deze kersttafelschikking gaan we uit van een klassieke vormgeving. Stem de ondergrond af op de plaats waar het bloemwerk komt te staan. Het bloemwerk wordt gestoken op steekschuim. Bij deze schikking horen bloemen zoals amaryllis, anthurium, zuidewindlelie, dennenappels, rozen enz. Als bladmateriaal gebruik je b.v. hulst, aspedistra, galax, hedera, mos, pinus, taxus enz. Als afwerking kun je natuurlijk kerstdecoratie gebruiken.

2) Moderne strakke kerstschikking
Als basis van dit bloemstuk gebruiken we een plank waarop pinnen of stokken van bv polygonum, berenklauw of bamboe bevestigd worden. Aan deze stokken worden buisjes bevestigd, die we op gaan maken met bloemen in kerstsfeer. De plank kan versierd worden met dennennaalden, mos, appeltjes of kerstdecoratie. De stokken kunnen ook gebruikt worden om bv een amaryllis aan te hangen. Bloemen zoals anthurium, zuidenwindlelie, eucharis zijn erg geschikt.  

Les 3,    21 en 24 november.
Thema:'Vouwen' 
1) Boeket tussen gevouwen stelen.
Dit boeket wordt geschikt in een vaas naar keuze. De basis zijn stelen van bv holpijp, typhablad of dikkere grassoort. Deze worden gevouwen in een bepaalde constructie, waarin een boeket geschikt wordt. Als bloemen kun je denken aan anthurium, orchidee of lelie. Het vouwwerk verdient alle aandacht, je hebt hierdoor niet veel bloemen nodig.

2) Bloemwerk tussen gevouwen blad.
Als ondergrond kun je het beste een strakke bak nemen, bv een accubak. Hierin wordt blad gevouwen, denk hierbij aan schoenlappersblad, rode koolblad, yucca, aspedistra, corderline (black tie blad) kortom bredere bladeren. Een klein laagje water zorgt ervoor dat de bloemen water krijgen en het blad niet schimmelt. Hiertussen worden enkele bloemen geklemd, denk aan eremurus, anthurium, orchidee enz. 

Les 2,    17 en 20 oktober.
Thema: 'Herfstkransen' 
1) Uitbundige omringde herfst.
De basis is een steekschuim krans met een uitbundig karakter. We steken tonkinstokken door deze krans om de uitbundigheid te accentueren. De krans wordt vol gestoken met diverse kleurrijke bloemen en zaaddozen, bv roosjes, asters, chrysanten, kleine dahlia’s, zinnia's, rozenbottels, bessen, pachysandra, hypericum, papaver, hortensia, sedum en hedera(bessen). De stokken kun je bekleden met stofjes, lint, kralen of plantaardig materiaal.

2) Compacte chrysantenkrans.
Ook hier wordt met een steekschuimkrans gewerkt. De krans heeft een compacte, strak karakter. Er wordt enkel met chrysanten gewerkt. Je kunt ervoor kiezen of je diverse soorten en kleuren gebruikt, of dat je het bij één soort chrysanten houdt. Je zou een krans van een kleur kunnen maken en deze omwikkelen met ranken. Werken met warme kleuren chrysantjes kan een diepe en warme herfst uitstraling geven. Om schimmelen te voorkomen dien je eerst de krans te bekleden met bladmateriaal. Je kunt er ook voor kiezen de krans met huishoudfolie te bekleden, ook dit voorkomt schimmel. Nadeel hiervan is dat je geen water kunt geven.

Les 1,    15 en 19 september.
Thema: 'Schilderen met bloemen' 
1) Bloemwerk in Barokstijl.
Barok staat voor overdaad aan bloemen, kleurrijk, rijkdom, kortom een weelderig uitbundige schikking. Als ondergrond kun je een schaal of vaas  gebruiken met een uitbundige- sierlijke of rijke uitstraling. Steekschuim wat 2 cm. boven de rand van de vaas uitkomt, zodat je ook in de breedte kunt schikken. Materiaalkeuze is heel divers, van zonnebloemen, dahlia’s, zonnehoed, grassen, zaaddozen, uitgebloeide vlinderstruikbloemen, physalis (lampionnetjes) ranken (bv hop, rozenbottels) pompoentjes,  gladiolen, hortensia, papaver, bramen, clematisranken enz. Zorg ervoor dat het een overdadige, kleurrijke schikking wordt. Vergeet niet dat je ook bladmateriaal nodig hebt, bv. schoenlapper, hedera, druivenblad, pachysandra enz. 

2) Bloemwerk in de stijl van Monet.
Deze stijl kenmerkt zich door zachte kleuren in een ingetogen schikking. Als ondergrond gebruik je een strakke, eenvoudige schaal of vaas, die ondergeschikt is aan het bloemwerk. De schaal of vaas moet niet te opvallend zijn zodat deze een natuurlijke eenheid vormt in de overgang naar het bloemwerk. Als bloemwerk kun je kiezen voor grassen met pluimen, floxen, lavendel, eustoma, septemberkruid,  gipskruid,  korenaren, tarwe  en trilgras,  denk aan zachte tinten. Het geheel wordt een vegetatieve schikking op steekschuim.