Uden

Van de voorzitter, 2019

November.
Nu de klok is teruggezet is het rond 17.30 uur al aan het schemeren, dus is er in de avonden weer tijd om lekker met de pantoffels bij de open haard of kachel te vertoeven.
De herfst heeft zich met zijn schitterende kleuren aangekondigd. Ook zijn de eerste buien gevallen, maar voordat het waterpeil weer de hoogte van enkele jaren geleden zal bereiken moet er nog veel water volgen. In onze regenput staat het grondwater op 1.80 meter diepte, nog nooit was het zo laag. Ondanks de droge en hete zomer heeft het gazon op veel plaatsen weer zijn groene kleur gekregen, dus nog wekelijks maaien.

De Sequoia van ongeveer 25 á 30 hoogte op het gazon heeft ondanks het vele sproeien veel verdorde naalden, maar dit komt wel weer goed. Het was dit jaar een overvloedig fruit en notenjaar, zelden zo gezien. In onze walnotenboom begonnen veel noten al heel vroeg zwarte bolsters te krijgen, nog niet eerder te zien in deze mate. Iedereen, ook ik, dacht in eerste instantie aan de droogte en de hoge temperaturen. Dit veranderde toen ik de bolster open peuterde en er veel kleine grijs-witte wormpjes te voorschijn kwamen. Deze week ging ik aan het googelen naar de oorzaak van dit gebeuren. Wat bleek, waarschijnlijk heeft  de Walnootvlieg huis gehouden. Begonnen in Noord-Amerika en via Europa ook in Nederland terecht gekomen. Deze vlieg is nog op weinig plaatsen in Brabant waargenomen.

De activiteiten van onze vereniging zijn na de vakantie weer begonnen.
Onze bloemschikclub, 40 dames, is weer aan de slag gegaan in de Balans in Uden. Via thema's wordt er maandelijks een mooie creatie gemaakt.
De excursie naar de grassenkwekerij van de familie van Riel in Beringe was erg leerzaam en interessant. Verschillende mooie grassen staan ondertussen in tuinen van onze leden. De ruilbeurs in Boekel werd weer druk bezocht en er waren veel planten die naar een nieuwe tuin verhuisden. Bij deze wil ik de Fam. Verbrugge bedanken voor hun gastvrijheid. 
De ZNKB in Waalwijk, waar 6 dames van onze afdeling aan deelnamen was een waar feest voor deelnemers en publiek. Gonnie Zegers behaalde in de ereklasse een 3e plaats, proficiat!  Bij het vullen van de bloembollenpotten waren 23 leden actief om in het voorjaar te kunnen genieten van deze bloemenpracht.

Nog twee activiteiten resten ons in 2019.
De bloemschikdemonstratie met als thema Kerst door Karin van Sleeuwen uit Boekel. En de Kerstworkshop met heel veel mooi groen materiaal bij de fam. Zegers in Zeeland.

Tot slot wens ik alle leden en familie een heel mooie en sfeervolle decembermaand toe. De Kersttijd is  toch dé tijd om terug te kijken op het afsluitende jaar en plannen en vooruitzichten te maken voor het komende jaar.
Nico Rovers

September.
Wat een zomer hebben we weer gehad, weer erg weinig regen, extreem hoge  temperaturen van boven de 40 C. Bij verschillende planten zijn de bovenste bladeren en bloemen verbrand. Er zijn wel wat verdwaalde buien gevallen maar dan kwam er in korte tijd zoveel water dat die niet in de grond trok maar wegspoelde. Een druppel op een verdroogde grond, dus ik ben blij dat ik kan beregenen. Een put van 8 meter diep geeft kraakhelder water wat in Uden op veel plaatsen wel anders is. Vlak achter onze woning ligt namelijk de Peelrandbreuk, deze begint in Heesch en eindigt in Limburg. Deze breuk is in Uden aan de oppervlakte zichtbaar bij het Annabos (dit is gelegen langs de weg van Uden naar Vorstenbosch). Door deze breuk is het water op veel plaatsen zeer ijzerrijk wat terug is te zien bij het beregenen. Apart is dat de hoger gelegen percelen vaak nat en moerassig zijn en de lager liggende akkers en weilanden droog. Als je in de buurt bent is een kijkje best interessant. 

Vertelde ik in de vorige nieuwsbrief dat er een grote kersenoogst aan zat te komen. Helaas is het anders gelopen. Niet door de droogte of hitte maar door de Suzukivlieg. Deze oorspronkelijk uit Zuid Azië afkomstige vlieg is via Italië ondertussen in heel West-Europa een grote plaaggeest. De vrouwelijke vliegen prikken gaatjes in de kersen waar 1-3 eitjes worden gelegd. De larven doen zich vervolgens te goed aan de kersen waardoor de kersen gaan rotten. Na ongeveer 20 dagen worden de larven weer vlieg en zo kan de volgende cyclus beginnen. Fijnmazige netten kunnen voorkomen dat de vlieg de kersen bereikt, andere bestrijding is nog in een experimentele fase. Omdat we hoogstambomen hebben is een net geen optie, dus houden we plaats over in de diepvries.

Kort terugblikkend op de laatste maanden zag ik geslaagde activiteiten die druk werden bezocht.
De lezing over bijzondere bomen was van uitzonderlijke kwaliteit. Erg leerzaam met een goede wisselwerking tussen de spreker en de leden.
De Open tuinendag in Boekel was door het mooie weer en de vele bezoekers weer een succes. Vijf verschillende tuinen in grote en sortiment waren te bezichtigen. Erg in trek was de heesterkwekerij van Peter van Lieshout. Men kreeg daar uitleg van het kweken van verschillende heesters zoals Ilex , Camellia en Photinia.
De tuinenreis naar Brummen was ondanks het zeer hete weer geslaagd. In alle tuinen was gezorgd voor extra drank, een complimentje voor de eigenaars. Met een goed verzorgde lunch en afsluitend met een diner in Zeeland was het weer een mooi dagje uit.
Een onverwacht extraatje was de excursie naar museum Krona in Uden en de tuin van het Emmaüsklooster in Velp. Het thema was: Groene parels achter kloostermuren in combinatie met de de expositie 'De Groene Middeleeuwen'.  

Wat brengt ons de komende maanden?
In september beginnen meer dan 40 dames aan het nieuwe bloemschikseizoen. 14 September gaan we op excursie naar een van de beste graskwekerijen van Nederland in Beringe. 28 September is onze najaarsruilbeurs in Boekel. 6 Oktober is in Waalwijk de ZNK Bloemschikken waar vijf dames van onze afdeling aan deelnemen. 19 Oktober kan er een bloembollenmand gevuld worden.
Tot ziens.    Nico Rovers

Juni.
Dit wordt alweer de laatste nieuwsbrief voor de vakantie. De voorjaarsbloeiers zijn hun bloemenkleed voor een groot gedeelte kwijt, nu is het de beurt aan andere soorten. Verschillende heesters zoals de Rododendron, Azalea’s, Seringen en Cornus staan er kleurrijk bij. Ook de Allium soorten zijn na een aarzelend begin uitgegroeid tot witte en paarse pronkstukken. Het gazon is na het verticuteren en bemesten veranderd in een donkergroen tapijt, dus als fervent tuinman ben ik dik tevreden.
De twee hoogstam kersenbomen in onze tuin, de Udense Spaanse en Mierlose Zwarte hebben zeer uitbundig gebloeid en omdat er weinig nachtvorst is geweest belooft het een prima kersenjaar te worden. Als je gaat googelen zie je hoe deze kersen er uit zien. Vooral de Spaanse kersen zijn een delicatesse bij yoghurt, pudding of ijs. Nu maar hopen dat de spreeuwen en andere vogels de kersen van de buren lekkerder vinden.
De tuincentra kunnen de drukte bijna niet aan, de gevolgen van de droge warme zomer zijn in het voorjaar duidelijk te zien. Vooral de planten die met hun wortelstelsel boven in de grond blijven hadden het zwaar te verduren. Daarbij komt nog de ellende van de Buxusmot, momenteel worden noodgedwongen veel haagjes gerooid, de vraag naar vervangende heesters is enorm.

Op de ruilbeurs was het weer gezellig druk ondanks de warmte en een lange droge periode. Veel vaste planten en heesters zijn weer van locatie veranderd en zullen in het begin moeten aarden.
Ook het bloemschikseizoen zit er weer op, een grote groep actieve dames hebben weer leuke creaties gemaakt in de afgelopen maanden. Zo af en toe ging ik een kijkje nemen, het enthousiasme, fanatisme en de gezelligheid op deze avonden was geweldig. Het wachten is op de eerste mannelijke deelnemer, wie durft het aan om te bloemschikken bij deze leuke groep? Bij deze wil ik Lotte en Maria heel erg bedanken voor hun wijze van lesgeven en begeleiden van onze bloemschiksters.
De Open tuinendag op 22 juni in Boekel en Venhorst belooft weer een leerzame, kleurrijke en ontspannende dag te worden. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie.
Onze tuinreis op 29 juni naar Brummen en Dieren is een echte aanrader. Drie geweldige tuinen worden bezocht met als afsluiter een bezoek aan de oude kwekerij van Romke van der Kaa. Een kwekerij met een mooi assortiment. Zoals gebruikelijk sluiten we de tuinreis af met een diner in het Witte Huis in Zeeland.

Tot slot wens ik alle leden en familie een geweldige vakantie toe, en als je tijdens de vakantie mooie planten of tuinen ziet, maak gerust wat foto’s. Dit zou een echte meerwaarde zijn voor onze nieuwsbrief en website.
Nico Rovers.

Maart 
Op de eerste dag van de meteorologische lente gaan mijn gedachten uit naar de totale gekte van het weer. Zo was het enkele dagen geleden nog 20 graden, dus lekker relaxen in een heerlijk zonnetje. Bij tuinliefhebbers, waarvan ik er een ben, gaan de lentehormonen meteen in de hoogste stand, met als gevolg: d’n hof in. Drie dagen later … 6 graden, de trui en overall waren nog net niet gewassen, de hormonen konden voorlopig weer in de ruststand. Nog nooit is het gebeurd dat ik in februari mijn gazon al gemaaid heb.
Diverse vaste planten brullen de grond uit en de bloembollen zoals de Naald van Cleopatra, keizerskronen, sieruien en tulpen zie je dagelijks groter worden. Het eerste kievitsei is al gevonden en de aspergekwekers staan klaar om het eerste witte goud te oogsten. Over het klimaat wordt al jaren gesproken en gepubliceerd, en dit zal door zulke extreme weersituaties voorlopig niet veranderen.

Teruggaand naar onze vereniging kan ik tevreden terugkijken op de laatste activiteiten. De lezing van DCM over bemesting en biologische bestrijding was leerzaam en zeer druk bezocht. Tijdens onze jaarvergadering, voor het eerst in De Balans, werd teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt op het nieuwe wat ons te wachten staat. Na de vergadering was iedereen weer creatief bezig. Er staat ons weer ‘n  heel gevarieerd en leerzaam jaar met leuke reizen, excursies, bloemschikken en lezingen te wachten. Wat staat er de komende maanden op de agenda? Allereerst de Groenmoesmarkt op 16 en 17 maart in Boekel waar we als afdeling met een stand aanwezig  zijn. Op deze markt zullen alle facetten over moes-tuinieren en voedsel aan bod komen. Van kookboeken tot vergeten en exotische groenten, kruiden, mediterrane planten en kuipplanten.
Op 20 april is de voorjaarsruilbeursin Uden, zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

Een nieuw evenement is Gardenista, van 15 tot en met 19 mei op het landgoed van kasteel Ophemert. Allerlei activiteiten, thema’s, workshops, belevingstuinen en bloemstyling zijn daar te bewonderen. 
Verder willen we laten weten dat ons bestuurslid Gonnie Zegers al een tijdje in de lappenmand zit en voorlopig haar activiteiten op een laag pitje moet zetten. We wensen haar heel veel beterschap toe. Tot slot wens ik iedereen een groeizame, zonrijke lente en mooie zomer toe. 
Nico Rovers.

Januari 2019
Als jullie deze nieuwsbrief ontvangen zijn de feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar weer voorbij. Hopelijk zijn deze dagen voor iedereen weer een gezellig samenzijn geweest met familie en vrienden. Voor 2019 wens ik alle leden met hun familie een heel mooi, gezond en kleurrijk nieuw jaar toe. In verhalen met ouderen komen vaak de strenge winters en de witte Kerst ter sprake, maar volgens de statistieken blijkt dit niet altijd te kloppen. Er wacht ons weer een nieuw Groei & Bloei jaar met allerlei activiteiten.

We hebben als afdeling weer een goed jaar gehad met mooie afwisselende activiteiten die we organiseerden. Dat we goed bezig zijn is te zien aan het ledenaantal, we hebben weer een flink aantal nieuwe Groei & Bloeileden mogen begroeten. Vanaf deze plaats wens ik iedereen een leerzaam en bloeiend jaar toe bij onze afdeling.
Onze laatste activiteiten van het afgelopen jaar, de Kerstdemonstratie en de Kerstworkshop zijn weer een groot succes geworden.
De Kerstdemonstratie in Nia Domo die dit jaar werd verzorgd door Maria Hoevenaars en Lotte van den Bosch was van een erg hoog niveau. Prachtige creaties, gemaakt van veelal natuurlijk materiaal, zonder veel toevoegingen van allerlei gekleurde Kerstballen en bling-bling. Zij kregen veel complimenten van het talrijke publiek. Zo zie je dat je niet altijd een toparrangeur hoeft te hebben om mooie en gevarieerde kerstdecoraties te maken. Lotte en Maria heel erg bedankt voor deze prachtige avond.  
Het maximum aantal deelnemers voor de kerstworkshop was al snel bereikt. Een 30 tal zeer fanatieke dames waren erg actief met verschillend mooi kerstgroen. Bij deze workshop waren ook een aantal dames actief die geen lid zijn van onze vereniging. Tijdens mijn rondje dat ik maakte proefde ik dat we waarschijnlijk binnenkort uitbreiding krijgen bij de bloemschikgroep.
Geertje en Tiny bedankt voor het beschikbaar stellen  van de mooie ruimte en de gastvrijheid. Onze jaarvergadering is op dinsdag 26 februari. Na de vergadering gaan we weer creatief aan de slag. Tot slot wens ik alle leden en familie weer een heel Groeiend en bloeiend jaar toe.
Nico Rovers.