Uden

Tuinendagreis, 29 juni 2019.

Zaterdag 29 juni maakten we een leuk dagtripje naar een drietal tuinen en een kwekerij in de omgeving van Brummen (aan de IJssel).
Het was een snikhete dag maar we werden in elke tuin enthousiast ontvangen. Het waren drie heel verschillende tuinen in het prachtige, Achterhoekse landschap. In de kwekerij konden we op eigen houtje rondsnuffelen om te kijken of er dat ene plantje stond waar we naar zochten.
Heerlijke broodjes werden geserveerd in de 'tuin aan het Leusveld'. We sloten de dag af met een etentje in het 'Witte Huis' in Zeeland.     

De Johannahofligt in het buitengebied van Hall en heeft grote borders waarin bloemen en grassen weelderig groeien en bloeien. Er wordt volop gekweekt, gezaaid en gescheurd. De bloeiende planten hebben vaak de overhand. Vele soorten grassen, echinacea, salvia's, agastache en penstemon. In het langste deel van de tuin bevinden zich 6 grote pergola's die begroeid zijn met kamperfoelie, clematis, en blauwe en gele regen. Op het grote terras en de kleine terrassen staan vele potten gevuld met diverse vaste, bloeiende en niet bloeiende planten.

Tuin aan ’t Leusveld is een landschapstuin en ligt in het mooie buitengebied van Brummen. Een coulisselandschap met weiden, bosschages, zandpaden en eeuwenoude eiken. De tuin van 1 ha groot wordt omgeven door Het Leusveld, gebieden van Natuurmonumenten, waarover vrij uitzicht is.

Er zijn hier gemengde borders en borders op kleur. Twee heel verschillende vijvers: een natuurlijk ogende vijver met waterlelies en een zwemvijver. Voor de grote eenjarige borders worden de planten allemaal in een kas gezaaid en opgekweekt. In deze tuin werd ons een heerlijke lunch aangeboden onder het lommer van grote bomen.

Brummense  Overtuinligt in het hart van Brummen. Vele oude huizen hadden een deel van hun tuin aan de overzijde van de weg liggen en sommige eigenaren gaven hun huis daarom de naam 'de Overtuin'. De voortuin is formeel met buxusvakken. In de parkachtige achtertuin ligt een fraaie langwerpige vijver. Verder vindt u er witte stamrozen, pergola’s, een bosvijver en een prieel omgeven door verhoogde beplanting. De tuin bestaat uit 3 delen; de voortuin, de achtertuin en de bostuin.

Kwekerij ‘Hof te Dieren’ is een bijzondere kwekerij voor vaste planten. Het bevindt zich namelijk achter de muren van het landgoed ‘Hof te Dieren’, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III.

Het landgoed is 1000 hectare groot en bestaat uit bossen, cultuurgronden en een parkgedeelte. Kwekerij ‘Hof te Dieren’ is rond 1885 als moestuin voor het landgoed aangelegd. Omdat de kwekerij door de muren zeer beschut is gelegen, kunnen veel planten, die op andere plaatsen door strenge vorst het loodje leggen, hier tot volle wasdom komen. In 1989, tijdens de aanleg van de kwekerij door Romke van de Kaa, zijn prachtige stapelmuurtjes gebouwd. Deze zijn zowel op de schaduw- als zonzijde uitbundig begroeid. Daarnaast is er een collectie rozen en clematissen.