Uden

Open Tuinendag in Boekel-Venhorst.

22 juni 2019 waren er weer een aantal mooie tuinen opengesteld tijdens de Open Tuinendag van Groei & Bloei afdeling Uden. Dit jaar gingen we naar tuinen in de gemeente Boekel-Venhorst. Een 6-tal tuinen, waaronder een heesterkwekerij waren te bezichtigen.

Behalve voor onze leden is deze Open Tuinendag voor iedere andere tuinliefhebber een niet te missen kans om inspiratie en kennis op te doen. Velen namen de kans waar om een rondje te maken om via een mooie fietsroute de tuinen te bezoeken.

De grote diepe tuin van Jose en Toine is in jaren uitgegroeid naar een meer levende tuin waar insecten, vlinders en vogels kunnen leven. Vaste planten, lavendelhoek, hoog opgroeiende bomen en heesters, insectenhotel. Als deelnemer van het project 'Bloemenakkers Boekel-Venhorst' hebben ze ook een bloemenweide aangelegd.

Tevens stonden de creaties van de bloemschikkers in deze tuin tentoongesteld.

Bij binnenkomen in de achtertuin van Yvon en Henk trekt de verdiepte tuin meteen alle aandacht. Heesters, bomen, vaste planten en bloeiende rozen omzomen het gazon. Achterin, voorbij de beukenboog, een kruidentuin waarvan Yvon voor elke kruidensoort wel een toepassing weet. Aan een zijde groeit een Blauwe regen, Wisteria en een druif.

De tuin van Betsie en Martien doet wel wat Zuid-Europees aan. Vele cactussen en vetplanten in de pot gecombineerd met vaste planten, domineren de achtertuin. Het ruikt er heerlijk naar Jasmijn en een bananenplant laat het begin van de bloemknop zien. Achterin is een groetentuin en een oppotplaats voor een dennenbos.

Een Ceder Deodara die oprit overspant is het eerst wat je opvalt wanneer je de tuin van Els en Toon bezoekt. Hier was ook de pauzeplaats. Een weidse tuin met gazon, rondom de woning, omzoomt met vele kleurrijke borders die je middels een lang pad ook van achteren kunt bewonderen. Een plekje voor wat groenten ontbreekt er ook niet. Twee grote druivenstruiken die van buiten naar binnen worden geleid en door grote kas kronkelen. 

13.000 m2 Kasruimte gevuld met verschillende soorten en maten heesterplantgoed. Marij en Peter zijn de eigenaar van Van Lieshout Potcultuur die heesters vanaf stek opkweken en vervolgens leveren aan tuincentra en kwekerijen in binnen- en buitenland. Een enorme ruimte met groot en klein stekmateriaal, keurig gerangschikt in alle tinten groen. Als hobby staan er buiten nog tientallen levensgrote potten met kuipplanten zoals oleander olijven en hortensia's.

Een natuurtuin verscholen achter de woning van Mientje en Jan. De grote poel is het middelpunt, rondom bomen in veel vormen, grootte en kleuren. Aan de buitenzijde, tussen de houtige gewassen, her en der wat accenten aangebracht om kleur toe te voegen met eenjarigen. Ook hier is de insteek om vooral, bijen aan te trekken want de 16 bijenkasten leveren jaarlijks ruim 500 kg honing.