Uden

Op zoek naar 'Groene parels achter kloostermuren'.

In Museum Krona in Uden (voorheen museum voor religieuze kunst) was tot 1 september 2019 de expositie: 'De Groene Middeleeuwen' ingericht. Een expositie waar fraai geïllustreerde handschriften over planten en herbaria worden tentoongesteld. De expositie beperkte zich niet tot de museumzalen, deze werd voortgezet in de kruidentuin van het museum.

Groen is tegenwoordig een toverwoord. Maar in de middeleeuwen dacht men niet alleen groen, men was het zonder het te weten. De natuur als Gods schepping was alom aanwezig in doen en gedachte. Uit fraai geïllustreerde handschriften leren wij hoe destijds tegen planten werd aangekeken en waarvoor kruiden werden toegepast. Een selectie van deze uitzonderlijke handschriften en herbaria vormt de kern van de expositie ‘De Groene Middeleeuwen’.

Wij waren er op 17 en 24 augustus met maar liefst50 deelnemers. Naast een rondleiding door de expositie 'De Groene Middeleeuwen' en de 'Artsenij-hof' werd ook een bezoek gebracht aan de tuin van het Emmaüsklooster in Velp. Deze is normaal niet te bezichtigen en heeft o.a. ook een prachtige kruidentuin.
Reactie van een van de deelnemers:
"De rondleiding in de kruiden/bloementuin, het klooster en ook het klooster in Velp was zeer de moeite waard, heel interessant. Bedankt."

Vele eeuwenoude abdijen en kloosters beschikken over lommerrijke tuinen om in de levensbehoeften van de bewoners te voorzien. Tuinen met groenten, fruit en kruiden, vaak gelegen achter kloostermuren.  Noordoost Brabant heeft ook van deze verborgen schatten; waaronder deArtsenij-hof in de abdij van de zusters Birgittinessen in Uden en de tuin van het voormalige Kapucijnenklooster in Velp.

Deze kruidentuin artsenij hof, is ruim dertig jaar geleden aangelegd als middeleeuwse 'cruydthof': een strak ingedeelde tuin met verschillende bedden die omgeven worden door paadjes.

De Udense kloostertuin omvat vier afdelingen waarin ruim 150 soorten planten staan. Naast de geneeskrachtige planten, waar de kruiden naar hun werking bij elkaar zijn geplaatst, zijn er aparte bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.

Programma was: 

11.00 - 11.30 uur             Ontvangst met koffie
11.30 - 12.30 uur             Rondleiding expositie De Groene Middeleeuwen 
12.30 - 13.15 uur             Lunch in De Refter  
13.15 - 13.45 uur             Rondleiding kruidentuin van de abdij 
13.45 - 14.30 uur            Naar Velp (met eigen vervoer) 
14.30 - 16.00 uur           Rondleiding in de tuin van het Emmaüsklooster