Uden

Bijzondere bomen door Chris van der Wurff

Dinsdag 11 juni gaf Chris van der Wurff in wijkgebouw De Balans een lezing over bijzondere bomen. Chris van der Wurff had een erg boeiend en bevlogen verhaal over het kweken van zeldzame bomen en heesters.

Begonnen als laanbomen kweker is hij via zaaien, enten en stekken overgestapt in het kweken van soorten die een ander niet kweekte. Chris heeft in de loop der jaren een speciaal sortiment gekweekt, ontstaan door terug te gaan van cultuur naar natuur. Hoe is een plant op z’n mooist? Link.

Vooral via zaad vermeerderen heeft het grote voordeel omdat je dan meer verscheidenheid / diversiteit kweekt in de soort. Dit is dan duurzamer, (minder monocultuur), het komt biodiversiteit ten goede.

'Natuur is per definitie instabiel'. Altijd, daardoor heeft de natuur het vermogen om zich aan te passen.

Op deze avond heeft hij vanuit zijn kwekerij diverse planten en takken meegebracht en zijn die allemaal sproken. Met een twintigtal belangstellende zijn van deze soorten de specifieke gebruikswaarde en groeiplaats waar ze het beste gedijen besproken, zelfs in kleinere tuintjes zijn ze toe te passen.

Daarnaast was er volop de gelegenheid om op vragen in te gaan en is het een zeer waardevolle avond geworden.

De kennis en de manier waarop Chris ons meenam in zijn plantenwereld werkte zo aanstekelijk dat er belangstelling is ontstaan om zijn kwekerij te bezoeken. Dit wordt dan ook opgenomen in het programma van het aankomende jaar.