Uden

van de voorzitter, 2018

November 2018
Na de warmste meimaand, een erg droge juni en de zonnigste julimaand ooit viel in augustus net genoeg regen om de gazons weer een beetje kleur te geven. De regen in de nazomer en herfst bleef uit zodat veel heesters en bomen al vroeg hun bladerdek lieten vallen. Vooral de berk, linde en eik hadden het zwaar onder dit extreem weer.
De mooie kleurnuances die de herfst steeds geeft is wat eerder begonnen en duurt wat langer door de droogte. Een herfst met heel veel eikels, beukennootjes en druiven. 2018 was in Nederland het beste wijnjaar in de historie, de smaak was door alle zonneschijn erg goed. Nieuwe aanplant zul je in de gaten moeten houden met deze droge herfst. Ook bladluizen zijn nog steeds actief, de Helleborussen in onze tuin hadden daar last van.

Wat staat er in 2018 nog te wachten?
Allereerst de kerstdemonstratie in Nia Domo in Boekel. Dit jaar wordt de demonstratie verzorgd door onze eigen docenten Maria en Lotte. Het beloofd een inspirerende avond te worden voor iedereen die houdt van mooie groene kerstdecoraties. Daarna de kerstworkshop voor al onze leden. Deze is net als vorig jaar in Zeeland. Wij zorgen weer voor alle materialen en veel mooi groen. Geef je op tijd op want vol = vol. In januari is er een lezing door DCM (leverancier van organische bemesting op gebied van bodemverbetering en meststoffen). Een erg leerzame lezing.
Zevenendertig fanatieke en creatieve dames zijn weer begonnen met het bloemschikseizoen. Op woensdagavond of zaterdagmorgen zijn ze bezig om ware pronkstukken te maken van bloemen en ander groen. Onder leiding van Maria Hoevenaars en Lotte van den Bosch is het bloemschikken een waar feest. Vanaf deze plaats wil ik Lotte en Thomas feliciteren met de geboorte van hun zoon Sem.
De lezing over bloembollen was interessant, in veel tuinen zullen in het voorjaar kleurrijke bloemen tevoorschijn komen. Ook de ruilbeurs was erg leuk, steeds meer leden weten de weg te vinden naar deze activiteit waar planten en zaden worden geruild.

Tot slot wens ik alle leden en hun familie een gezellige en sfeervolle decembermaand toe. Voor veel mensen zijn de dagen rond kerst en nieuwjaar speciaal door het samenzijn met familie vrienden en kennissen. Met de kerstboom, kaarsjes en lichtjes krijgen deze ook een extra warm tintje.
Nico Rovers. 

September 2018.
Welk onderwerp zal in de afgelopen maanden in alle mediakanalen het meest besproken zijn?  De extreem droge zomer! Behalve droog was het ook nog zeer heet. Normaal is het bij ons in het prieeltje, waar een bladerdek van Campsis alle zonnestralen tegenhoudt, nog wel uit te houden. Maar op sommige dagen was het nu zelfs niet leuk om daar te vertoeven. 

Voor veel leden van onze afdeling zal het een uitdaging zijn geweest om alle heesters, vaste planten en gazons in conditie te houden. In diverse tuinen zie je de gevolgen van deze zomermaanden. Hortensia's, rododendrons, sierheesters en coniferen die niet geholpen zijn via beregening, staan er belabberd bij. Extra zuur is het voor de tuinen met mooie haagjes, want ook de buxusmot heeft een grote ravage achtergelaten.
Het is afwachten wat op termijn de schade is, maar dat er werk aan de winkel is zal in het najaar en volgend voorjaar duidelijk worden. Toch heeft ieder nadeel ook zijn voordeel, zoals Johan Cruijff eens aangaf. Het voordeel van deze zomer is dat er uitzonderlijk veel fruit is. We hadden volop kersen en druiven. En die druiven zijn nog nooit zo zoet geweest. Ook de walnotenboom geeft dit jaar veel lekkers. De eekhoorns hebben de noten ook al in de smiezen.

De afgelopen maanden zijn er weer leuke en drukbezochte activiteiten georganiseerd.
De open tuinendag in Odiliapeel, met acht gevarieerde tuinen en zeer veel bezoekers. Een klein probleem was er bij de koffiepost. De koffie leek op slappe thee. Misschien dat sommige van jullie dachten dat we hadden bezuinigd op de koffie maar helaas bleek het koffiezetapparaat defect. Het is intussen weer gemaakt, dus pak de volgende keer gerust weer een kop koffie! De tuinreis naar de Veluwe was de moeite waard. We hebben een schitterende kijktuin en de Passiflorahoeve bezocht. Jammer was dat de Passiflora's nog niet echt in bloei stonden. Als er leden zijn die ideeën voor de tuinenreis hebben voor volgend jaar, laat het horen! De excursie naar Het Rozenhuys van de familie Verschuren in Haps. Wat staat ons de komende tijd te wachten?
De bloemschikavonden beginnen weer bijna. Er zijn nog een paar plaatsen vrij op de zaterdagochtend. Wil je wat meer doen met het groen of de bloemen uit je tuin: meld je aan voor bloemschikken! De lezing over bloembollen is op 12 september in het  tuincentrum van Gert-Jan Schonenberg in Volkel. Na de lezing is er gelegenheid om knollen van diverse soorten bloembollen te kopen. Voor de najaarsruilbeurs in september zijn we weer welkom bij de familie Verbrugge in Boekel. We hebben weer een tiental nieuwe leden erbij gekregen. Welkom! Ik hoop jullie, maar zeker ook onze vaste leden te ontmoeten tijdens de komende activiteiten.
Nico Rovers

 

Juni 2018.
Tot op heden hebben we wat natuur en weer weinig te klagen, dus dat doen we ook maar niet. Het is groeizaam weer en de temperaturen zijn erg lekker, de vogels fluiten dat het een lieve lust is, wat wil je nog meer als tuinliefhebber. De kuipplanten zijn weer opgehaald en het prieeltje heeft weer zijn natuurlijke dak van de Campsis.
Achter een venster van onze woning heeft een boomkruiper zijn nestje gemaakt, geregeld kruipt hij tegen de muur omhoog en duikt hij naar zijn nest, een komisch gezicht. Ook enkele mezenkastjes zijn weer tot kraamkamer omgetoverd, een van de moeders heeft zelfs voor elf nakomelingen gezorgd. Nu maar hopen dat de grote vogels deze kleintjes ook een leuk leven gunnen. De kersenbomen dragen volop de nieuwe oogst en de notenboom geeft in het najaar weer een heleboel lekkers voor de eekhoorns en hongerige vogels.
Een gevoelig gespreksonderwerp bij veel tuinliefhebbers is momenteel de Buxusmot. Er zijn weinig tuinen die deze vlinder niet heeft bezocht. In 2005 kwam hij met planten vanuit Oost Azië naar Duitsland en omdat er geen douaniers zijn die hem tegenhielden was hij binnen de kortste keren in ons land. Gelukkig is de rups ondertussen ontdekt door vogels, dus wellicht is dit probleem binnen enkele jaren op natuurlijke wijze opgelost. Eventuele vervangers voor de Buxus zijn Ilex, Lonicera, en Sarcococca. 

Terugkijkend constateer ik dat de laatste activiteiten van onze afdeling goed zijn geslaagd met ruime belangstelling. Op de ZNKB bloemschikken zijn mooie resultaten behaald door onze deelneemsters en de bloemschikdames hebben het seizoen afgesloten met een verrassingsavond. Erg gezellig, ik had niet anders verwacht van deze leuke enthousiaste groep. Bij deze wil ik Maria en Lotte bedanken voor de voorbereidingen en hun aandacht tijdens de bloemschikavonden.  
Vooruitlopend op het programma staat op zaterdag 16 juni de open tuinendag in Odiliapeel te wachten. We hebben acht zeer gevarieerde tuinen gevonden mede dank zij enkele inwoners die als spionnen door hun dorp zijn gegaan. Dan op zaterdag 30 juni de jaarlijkse tuinreis naar Klein Boskoop, een bezoektuin in Stroe. In Harskamp zijn we welkom op de Passiflora hoeve. Mooie, bijzondere plekken om te bezoeken dus wacht niet te lang met aanmelden! Onze tuinreis is zeker ook voor velen een gezellig dagje weg. 
Tot slot wens ik iedereen een kleurrijke en zonnige zomer toe, met op zijn tijd een nachtelijk buitje. Misschien dat we elkaar wel ergens tegenkomen in de een of andere tuin of tuinevenement. Iedereen veel vakantieplezier gewenst en als je ooit mooie foto's van planten of tuinen maakt, stuur deze gerust door naar: groeienbloeiuden(at)gmail.com.
Nico Rovers

Maart 2018.
Waar wordt de laatste maand het meest over gesproken? Dat is naar alle waarschijnlijkheid het onvoorspelbare weer. Vroor het enkele weken geleden nog 10º, een paar dagen later was het overdag 15º boven nul. Bij iedereen ging de antenne spontaan naar de lentestand. Maar zie, terwijl ik mijn voorwoord schrijf is het lentegevoel flink gedaald. Matige vorst, koude noordoosten-wind en sneeuwval, sommige planten zouden het liefst even een jasje aan willen trekken. Het zal dus wachten worden tot na de Paasdagen voordat de echte lentekriebels bij de tuinliefhebbers gaan komen. Opvallend is dat er afgelopen winter veel meer vogels gebruik maakten van het aangeboden voer. Op de Binckhof in Velp -waar Lia en ik twee keer in de week naar toe gaan- was het een waar genoegen om te genieten van de bedrijvigheid van allerlei vogels. De bonte specht, boomklever, boomkruiper, groenling, mezen, mussen, vinken en ook weer enkele merels vochten bijkans om de lekkernijen. 

Op de foto is de bonte specht te zien, tegen een paal met daarin gaten volgestopt met vet en zaad. Voor de bewoners en begeleiding is het een prachtig gezicht. Onze eerste activiteit in 2018 was de jaarvergadering. Helaas was ik zoals velen geveld door de griep. Erg balen maar de vergadering werd prima geleid door de andere bestuursleden. Graag wil ik Ad Bierman vanaf deze plaats, ook nog heel erg bedanken voor zijn werk als secretaris bij onze afdeling. En Gert-Jan Schonenberg, welkom bij ons bestuur en veel plezier bij onze afdeling. Ons actief programma begint op donderdag 5 april in de bibliotheek in Zeeland met een lezing over eetbare bloemen en moestuinieren. Een steeds meer tot de verbeelding sprekend onderdeel van Groei & Bloei. Zondag 8 april is de ZNKB in Den Bosch, hier zijn maar liefst 9 deelnemers van onze afdeling actief. U bent allemaal welkom op deze dag om de bloemschikkers van nabij bezig te zien. Op 14 april is er de ruilbeurs, zoals gebruikelijk bij ons op de Hulstheuvel in Uden.
Tot slot wens ik iedereen weer veel gezelligheid, bedrijvigheid en plezier in eigen tuin en bij onze activiteiten toe.
Nico Rovers

Januari 2018
In deze eerste nieuwsbrief van 2018 wil ik alle leden met hun familie en alle lezers van onze nieuwsbrief en de, zo is gebleken vele bezoekers van onze website,  een heel goed 2018 toewensen. Gezondheid komt wel op nr 1 te staan maar hechte vriendschap, tevredenheid en geborgenheid zijn ook erg belangrijk in het leven. Geluk zit vaak in dagelijkse kleine intieme momenten en bezigheden. Het klimaat zorgt jaarlijks voor verrassingen en het ene na het andere record op dit gebied sneuvelt. Op 31 december was het de warmste laatste dag die ooit gemeten is en vier dagen later raast er een zeer zware zuidwesterstorm over Nederland. We gaan met het weer vaak in korte tijd van het ene naar het andere uiterste. Als afdeling kunnen we weer terugkijken op een mooi, gevarieerd en leerzaam 2017.

Leuke excursies, ruilbeurzen, lezingen, een mooie tuinreis naar Zuid Limburg en een prachtige druk bezochte open tuinendag in Nistelrode en Heesch. Deze werd samen met onze zusterafdeling Oss-Het Maasland georganiseerd. Een bloemschiktak die ieder jaar groter wordt en die na de zeer geslaagde kerstworkshop, in het nieuwe seizoen weer op nieuwe deelneemsters kan rekenen. Bij deze wil ik de gemeente Uden en Boomkwekerij Timmers bedanken voor hun bijdrage met het mooie groen voor de workshop. Klapstuk van ons 50 jarig jubileum was de geweldige bloemschikdemonstratie van Max van de Sluis. Max, een van de beste bloemstylisten ter wereld, verzorgde samen met zijn vrouw voor een volle Nia Domo een demonstratie die bij velen nog lang in het geheugen zal blijven. We hebben tijdens deze avond veel leden van ons omringende afdelingen gezien om zijn resultaten te bewonderen. Wil je de gemaakte pronkstukken nog bekijken? Bezoek onze website!   

Niet onvermeld mag worden dat voor het tweede jaar op rij ons ledenaantal is gegroeid! Of het te maken heeft met onze activiteiten weten we niet, maar als bestuur zijn we hier best een beetje trots op.   
2018 beginnen we met de jaarvergadering op 27 februari in de Eigen Herd in Uden. Tijdens de vergadering zal het jaarprogramma voor het nieuwe jaar gepresenteerd worden. Ook zetten we op die avond twee leden van onze afdeling in het zonnetje. Zij zijn vanaf de oprichting, dus al 50 jaar lid van Groei en Bloei Uden! We nemen afscheid van Ad Biermans als secretaris en verwelkomen Gert-Jan Schonenberg als nieuw bestuurslid. Gert-Jan draait al een half jaar mee om de sfeer en de gemoedelijkheid van onze afdeling te proeven. Met Gert-Jan krijgen we iemand met veel kennis op gebied van alles wat met Groei & Bloei te maken heeft. Verder in deze nieuwsbrief stelt hij zich voor.   

Tot slot wil ik iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan ons 50 jarig jubileumjaar heel erg bedanken voor hun inzet. Ideeën of suggesties van leden om ons programma in 2018 nog leuker te maken, zijn van harte welkom.  
Nico Rovers