Uden

Lezing over bloembollen, 12 september 2018

Lezing over bloembollen bij Schonenberg Plant in Volkel. 

Onderwerpen die aan de orde kwamen zijn:
*
diversen soorten bloembollen
* verwildering van bloembollen
* hoe te verwerken

Van een van de belangstellende:
'Bij binnenkomst is er koffie/thee met een plak cake. In de kantine staan de stoelen klaar voor ± 15 personen, catalogus, notitieblokje en pen erop. Gert Jan Schonenberg heet ons welkom en geeft het woord aan Willem Zandbergen van JUB. Dit familiebedrijf heeft het predicaat 'hofleverancier'; als 1e van Nederland in de bloembollen. JUB staat voor kwaliteit en kennis, ervaring en duurzaamheid. Ze werken samen met bijenhouders (NBV) en de vlinderstichting. JUB kweekt bollen, heeft een broeierij en veredeld en levert aan 36 landen. Vol passie vertelt Willem over de bloembollen en laat verschillende foto`s zien. Combi met vaste planten; in schaduwtuinen; in plantsoenen; in particulieren tuinen.

Hij vertelt over bemesting en grondverbetering en beantwoord al onze vragen. Van alle bollen die ze verhandelen is de tulp de best verkochte bol van alles.

Na afloop, met de catalogus in de hand, kopen we nog wat bloembollen en krijgen we een bloembollen-plant-plan mee naar huis en kunnen we terug kijken op een leerzame avond'.
Astrid van Gogh 

Moestuinieren, 5 april 2018

De belangstelling om zelf groenten, kruiden en fruit te telen neemt nog steeds toe. Waarom? Omdat vers heerlijk is en dichtbij de keuken handig is. Meebeleven hoe je eten groeit of kiezen voor biologisch en daar zeker van zijn. Allemaal redenen om aan een moestuin te beginnen.

Wanneer je naast groente en fruit ook bloeiende planten en snijbloemen wilt  kweken kun je  kiezen voor een 'mooie moestuin'. Een moestuin die zorgvuldig is ontworpen en beplant, waarin allerlei elementen een plek vinden, puur om de tuin mooi te maken. In potten en bakken kun je vaak heel goede resultaten behalen. En een plekje voor jezelf  is heel prettig!

Natuurlijk moet de tuin een smakelijke, gezonde oogst leveren. goede bodemzorg wisselen van teeltvak en het combineren van de juiste planten zijn belangrijk. Ook het aantrekken van bijen en andere nuttige insecten is absoluut noodzakelijk.

Marie José bekeek op 5 april in Zeeland de mogelijkheden om volgend seizoen op een andere manier te kunnen gaan genieten van een 'mooie' groententuin.

De lezing was druk bezocht, het onderwerp sprak kennelijk veel mensen aan. Marie José gaf aan de hand van een PowerPoint presentatie uitleg over de mogelijkheden van en in een moestuin. Hierbij werden verschillende indelingsmogelijkheden getoond.

Zelf groente en fruit telen is weer in opkomst. Ook een mooie moestuin behoort tot de mogelijkheden door er hier en daar bloeiende planten tussen te zetten. Ook het combineren van welke groenten en planten wel en niet bij elkaar passen kwam aan de orde.

Marie-Jose gaf informatie welke planten wel en niet goed te combineren zijn, zie de link:

- combinatieteelt