Terugblik bloemschikcursus 2019 - 2020

8e BLOEMSCHIKLES: thuisles

THEMA:  'Lentesfeer'

Deze les is geannuleerd vw. het coronavirus. Maria en Lotte hebben de les beschreven om thuis uit te voeren. Er zijn een paar voorbeelden en een filmpje waar alles nog eens duidelijk is uitgelegd. Er is keuze uit twee uitvoeringen. Laat je resultaat eens aan elkaar zien: stuur fotos naar onze webmaster Diny.

Maria en Lotte wensen iedereen veel bloemschikplezier en een gezonde zomer.

1) 'Vrolijke voorjaars schikking'
Op een lage schaal met opstaande rand gaan we een piramidevorm maken van takken, met daartussen vrolijke lentebloemen. Je kunt als ondergrond zowel een ronde als vierkante schaal gebruiken. Het steekschuim komt tot aan de rand en wordt vooraf nat gemaakt.
De takken van de  bv. hazelaar, prunus, ribes, enz. steek je op naar het midden toe zodat het een piramide vorm wordt. Hier tussen plaats je op verschillende hoogtes diverse soorten bloemen. Begin met de hoogste bloemen en bloemen met de dikste stelen.
Bloemen die we kunnen gebruiken zijn; Zuidewindlelie, Franse tulp, Ranonkels, Gerbera, Eustoma, Roos, Anemoon,Ranonkel, enz.
Zorg dat je de bloemen goed diep in de steekschuim steekt. Het steekschuim kan weg gewerkt worden met; oa; Wooly, plaatmos, gekleurd zand.

2) 'Gestapelde lente'
Hiervoor gaan we in een ondoorzichtige vaas of pot een puntvorm plaatsen met de punt naar beneden en de platte kant naar boven. De maat van de ondergrond pas je aan, aan de grootte van de puntvorm. De pot of vaas moet niet een al te grote doorsnede hebben.
Plaats hierin de steekschuim die niet perse nat gemaakt hoeft te worden. Dit ligt aan de zwaarte van de ondergrond. Door het steekschuim nat te maken wordt dit zwaarder en dus het geheel stabieler.
Deze punt(kegel) kan van tempex zijn of van grijze oasis sec., die we gaan bekleden met verschillende laagjes. Wij hebben voor vilt en laurierblaadjes gekozen. Deze  worden met speldjes vast geprikt in de oasis of in de tempex.
Je kunt hiervoor ook stukjes linoleum, leer, schors, stof gebruiken. Naar onderen toe hebben we de blaadjes geplaatst.
Op de platte kant wordt een schaaltje met natte steekschuim geplaatst d.m.v. een prikker. Hierin komt compact gestoken bloemwerk met bv, Roosjes, Bouvardia, Alstroemeria, Ranonkel, Zuidewindlelie. Zorg dat de punt stevig in de ondergrond gestoken is zodat het een stabiel geheel is. Er kan met een subtiel draadje of wat wooly een vrolijk accent gegeven worden aan het geheel.

Zie onderstaand filmpje van Maria en Lotte.

6e BLOEMSCHIKLES:  'BLOEMBOLLENFESTIJN'

1) 'Verbonden bloembollen'
2) 'Bloembollen tussen schelpen/schors'

5e BLOEMSCHIKLES:  'KAAL & KOUD'

1) 'Omringd door winters wit'
2) 'Decoratief en winterswit'

4e BLOEMSCHIKLES:   'KERST'

1) 'Kerst tussen de dennenappels'
2) 'Kerst tafelversiering'

3e BLOEMSCHIKLES:   'NATUURLIJKE HERFST'

1) 'Zwevende cornus in herfstsfeer'
We gaan een wiel van Cornustakken maken, aan de buitenring van het wiel gaan we verschillende ranken, bessen, zaaddozen & appeltjes klemmen en/of lijmen. Als ondergrond gebruiken we een stevige pot met grijze oasis erin met gaas eromheen waar door het wiel gaat zweven.
2) 'Gedroogde herfstsfeer'
We gaan een tempexschijf bekleden met gedroogd herfstblad, waar we draad of touw overheen gaan spannen, daartussen door verwerken we enkele mooi bessen of ranken.

2e BLOEMSCHIKLES:  'POMPOENEN FESTIFAL'

1) 'Verlengde pompoen'
We gebruiken een grote pompoen waarbij we omhoog gaan werken met stokken. De pompoen gaan we verlengen en opdraaien met Salim. Daarin gaan we ranken en bessen verwerken.
2) 'Pompoenen op schaal compositie'
We gaan een mooie s haal vullen met kleine pompoenen. Daarvan gaan we enkele pompoenen decoreren met herfstmateriaal. Zoal bijvoorbeeld: Hortensia, (bonsai)takjes, besjes, kleine appeltjes, enz.

1e BLOEMSCHIKLES: 'BONT EN BLOEMRIJK'
Keuze uit twee uitvoeringen:.

1) 'Zomer doolhof'
Creëer op een rechthoekige ondergrond op steekschuim een verticaal lijnenspel van stokken recht omhoog, met daar doorheen zowel in de hoogte als op de bodem een lijnenspel van bloemen.
Let op geen ronde schaal! Het mooiste is een langwerpige of vierkanten bak/schaal.  Dit alles mag een bonte verzameling van nazomerse bloemen zijn. Denk aan:  Zonnebloemen – Dahlia’s – Gladiolen - Zinnia’s - Distels enz... Voor stevige stokken bv.: Bamboe stelen, mais stelen, zonnebloemstelen.
2) 'Zomerse Wirwar'
Als ondergrond gebruiken we een strokrans die we bekleden met kransenband met daarop allemaal kortgeknipte poligonum of mais stelen, deze lijmen we met een lijmtang op de strokrans ook kunt u lange spelden gebruiken. Hiertussen verwerken we buisjes waar we de bloemen in plaatsen. Ook bij deze schikking gebruiken we nazomerse bloemen: Dahlia’s - kleine Zonnebloemen – Distels – Roosjes - Germini, enz.…